Tässä sitä omatekoista punaista kultaa sitten on, olkaa hyvät!

Phototastic-23_3_2017_803d0470-02a3-4dc8

Kotitekoinen ketsuppi hakkaa mennen tullen kaupan ketsupit. Itse tekemällä saa säädellä mausteiden ja tulisuuden (jos sitä tavoittelee) määrää. Ketsupin ja vahvan tomaattikastikkeen salaisuus on mukaan survaistu punainen paprika, jolla kastikkeeseen saadaan syvyyttä.

Moni valmistaa ketsuppinsa painekattilassa, mutta en minä, koska siihen tuhrautuisi puoli vuorokautta. Itse työnnän ainekset uuniin, paistan tunnin, sen jälkeen soseutan ne, puserran siivilän läpi ja maustan nopean kiehautuksen kera. 

Tästä reseptistä tulee noin 3 dl ketsuppia, kahden hengen taloudessa sitä ei oikeastaan suurempia määriä kannata edes tehdä, ettei ehdi pilaantua. Meillä ketsuppi on säilynyt kylmässä jääkaapissa jopa kuukauden päivät, vaikka harvemmin niin pitkälle säilytykselle on ollut tarvetta, koska se tuppaa loppumaan jo aikaisemmin. Kunhan purkki on puhdas, kansi kiinni tiiviisti eikä ketsupin sekaan päästä ruoantähteitä, sen säilymisaika ylittää kyllä kaksi viikkoa.

500 g tomaatteja halkaistuna ja kannat poistettuna

1 sipuli kuorittuna ja halkaistuna

1 punainen paprika paloiteltuna

2 1/2 rkl väkiviinaetikkaa

1 kukkura ruokalusikallinen hunajaa

1/2 tl rouhittua mustapippuria

1/2 tl valkopippuria

1/2 tl sellerijauhetta

1/2 tl suolaa

 

Lämmitä uuni +200 asteeseen. Laita halkaistut tomaatit, sipuli ja pilkottu paprika laakeaan uunivuokaan, nosta uuniin. Anna paistua 30 minuuttia, ota ulos uunista ja sekoita, paista sen jälkeen vielä toiset 30 minuuttia. Kun paistoaika on kulunut umpeen, ota vuoka uunista.

Mmmm... tuoksu on mahtava!

Phototastic-23_3_2017_64ac2c00-d92f-4f5c

 Poista sipulit (ne olivat mukana vain antamassa makua) ja soseuta joko monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Laita siivilä tyhjän kattilan päälle ja kaada sose siivilän läpi vispaten samalla vispilällä, jolloin siemenet ja kuoret jäävät siivilään, kun varsinainen ketsuppiaines valuu läpi. 

Lisää väkiviinaetikka, hunaja ja mausteet tomaattisoseen sekaan, kuumenna seosta koko ajan vispaten keskilämmöllä noin 10-15 min.

Voit testata onko ketsuppi valmis: laita nokare ketsuppia lautaselle, ja jos nesteet valuvat pois ketsupista, sitä on keitettävä kasaan vielä pidempään. Muussa tapauksessa voit laittaa ketsupin steriloituun, puhtaasen purkkiin ja antaa sen jäähtyä, ennen kuin nostat sen jääkaappiin.

Phototastic-23_3_2017_ea53b2f0-7286-4859

Säilymisaika jääkaapissa on parista viikosta ylöspäin.