Netflixillä näkyy japanilainen ruokasamurai, joka on innostanut minuakin kokeilemaan vihdoin japanilaista keittiötä ihan omassa kotona. Kieli on tullut opiskeluaikoina tutuiksi, samoin kielten opiskeluun liittyy aina vahvasti kulttuurin opiskelu siinä sivussa, jota sitten olen itse vahvistanut säännöllisen epäsäännöllisellä animen ja mangan harrastamisella.

Phototastic-23_6_2017_ac9dd1e2-ddd4-4c20

Reseptien laatimisessa pahin ongelma on se, että joudun muokkaamaan kaikki reseptini sellaisiksi, että SCD-ruokavaliota noudattavakin voi niistä nauttia. Olisikin kohtuutonta, että kokkailisin itselleni maittavia aterioita, joita toinen ei koskaan pääsisi maistamaan.

Japanilaisen keittiön suurin ongelma SCD-ruokavaliota noudattavalle on soija, soija ja soija. Sitä laitetaan joka paikkaan. Toistaiseksi olen itse korvannut soijan seesamiöljyllä ja suolalla, mutta löysin jo netin ystävällisellä avustuksella kookoksesta valmistetun coconut aminos -kastikkeen, joka soveltuisi käytettäväksi soijan sijaan. Aiomme hankkia kyseistä kastiketta pullon ja lähdemme testailemaan sitä sitten näissä japanilaisten makujen maisemissa. Toistaiseksi mennään vielä ilman.

Tässä reseptissä on paljon ainesosia, joten kaikkea ei välttämättä löydy suoraan omasta kaapista. Huomautan, että mausteliemen tekeminen on pahanhajuista hommaa, koska kuumennettu etikka on jotakin kammottavaa ja jää leijailemaan keittiöön joksikin aikaa. Silti mausteliemi on olennainen osa tätä reseptiä.

Lueskelin toki hanbagun valmistamisesta monista lähteistä, mutta tämä kyllä on niin omasta hatusta vetäisty versio, että en voi antaa tästä krediittiä mihinkään suuntaan.

 

Mausteliemi:

1/2 dl omenasiiderietikkaa (luontaistuotekaupoista)

1 rkl vettä

1/4 tl suolaa

1 tl hunajaa

1/8 tl inkiväärijauhetta

1/8 tl sinappijauhetta

1 valkosipulin kynsi raastettuna

ripaus kanelia

ripaus rouhittua mustapippuria

 

Jauhelihapihvit:

400 g naudan jauhelihaa

50 g mantelijauhetta

1 rkl kookosmaitoa

1 kananmuna

1 tl seesamiöljyä

1 rkl kookosjauhoa

 

Kastike:

2 rkl valmistamaasi maustelientä

5 rkl SCD-ketsuppia

1/2 dl lihalientä (kasvis- ja kanaliemikin käy)

1 tl hunajaa

1 tl seesamiöljyä

1 rkl voita

 

Paistamiseen: gheetä tai manteliöljyä

 

Laita mausteliemen ainekset kattilaan, vispaa samalla kun keität kuumalla lämmöllä (noin 1-2 min), kunnes jäljellä on enää noin parin ruokalusikallisen verran nestettä. Siivilöi valkosipuli pois joukosta.

Valmista jauhelihapihvit. Sekoita ainekset huolellisesti käsin, puristele kunnolla sekaisin ja jaa taikina neljään osaan. Muotoile siitä parin sentin paksuisia soikeita pihvejä, jotka ovat keskeltä litteämpiä kuin reunoilta (tämä siksi, että keskikohta turpoaa paistaessa).

Kuumenna paistorasva pannulla, paista pihvit korkeammalla keskilämmöllä (asteikko 1-6, paista nelosella) ja paista pihvejä molemmin puolin 5 min, kunnes ovat ruskeita. Valmista paistamisen aikana kastike, sekoita kaikki muut ainekset paitsi voi. Kun pihvit ovat kypsiä, käännä ne vielä kertaalleen ja kaada päälle valmistamasi kastike. Laita kansi päälle ja anna hautua keskilämmöllä vielä viiden minuutin ajan. Lisää paiston lopuksi voi ja sekoita se kastikkeeseen.

Phototastic-23_6_2017_ef209c87-482e-4516

Tarjoile pihvit esim. tuoresalaatin kera. SCD-ruokavaliota noudattamaton voi mässytellä ohessa vaikka riisiä tai ranskalaisia.