Jos makuina on tässä kalenterissa noussut esiin pekaani (kahdessa reseptissä), niin sitten on ollut myös jonkinlainen pöllöteema. Löysin Ravelrystä (käyttäjältä Jelly Designs) erittäin sympaattisia pöllökirjanmerkkejä, joten pakkohan sellaiset oli tännekin mukaan virkata. Kirjoja en viitsinyt lähteä ostamaan, koska kalenteri on jo muutenkin osoittanut paisumisen merkkejä, joten kukin saa valita minkä kirjan väliin pöllönsä laittaa.

Phototastic-2_12_2016_cca1a58a-f808-458b

Kirjaa lukiessa on mukavaa möhnötellä viltin alla ja siemailla jotakin kuumaa, joten kyhäsin kylkeen chai-latten, johon sain idean netissä surffatessani. Joissakin reseptiversioissa sokerin määrä oli ihan päätön, joten päätin tehdä oman version. Mistään en valitettavasti löytänyt makeuttamatonta pikateetä, joten käytin lisäksi intiaani- ja kookossokeria, joista jälkimmäisellä on matalampi glykeeminen indeksi kuin esim. hunajalla. Lisäksi nämä ihanat tummat sokerit antavat mukavaa lisämakua sekoitukseen, ne sopivat erittäin hyvin leivontaan ja kaikkeen makeutukseen.

Tässä juomassa on hiukan jouluinen vivahde, luultavasti kaneli ja inkivääri tekevät sen, että mieleen nousee piparkakut. Maku ei kuitenkaan ole liian tunkeileva, vaan lempeä ja muistutteleva. Jos ei tykkää glögistä, niin tätä voi nautiskella pitkin joulukuuta.


1/2 dl kookossokeria

1/2 dl intiaanisokeria

2 dl Ricolan Good Night Tea -juomajauhetta

1 dl coffee creameria

1 dl laktoositonta maitojauhetta

1/4 tl kanelijauhetta

1/4 tl muskottipähkinäjauhetta

1/4 tl inkiväärijauhetta

1/8 tl rouhittua mustapippuria

1/8 tl ruususuolaa

1/4 tl vaniljajauhetta


Laita ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja anna pyöriä siellä muutaman minuutin ajan. Itse tein monitoimikoneessa teräleikkuria käyttäen. Jos käytät intiaanisokeria, tulos ei ole täydellisen tasainen, mutta se ei haittaa.

Laita nättiin purkkiin ja anna lahjaksi tai pidä itsellä.

Sitten ohjeita chai-latte -jauheen käyttämiseen:

Lisää 1/2 dl chai-latte -jauhetta joko 2 1/2 dl:n kuumaa vettä tai kuumaa maitoa sekaan. Jos lisäät ensin kuumaan veteen ja jäähdytät sitten, saat jääteetä.

Halutessasi voit tehdä suklaista chai-lattea lisäämällä joukkoon joko tummaa, maito- tai valkosuklaata rouhittuna 2 tl.

Voit tehdä myös pirtelöä lisäämällä tehosekoittimeen pari ruokalusikallista chai-latte -jauhetta, 1 dl maitoa ja 4 dl vaniljajäätelöä.

Yllä mainituista annosmääristä saa yhteensä 8 annosta tätä mainiota chai-latte -juomaa.

Itse tein tuplasatsin, ensimmäisen testatakseni ja kun maku läpäisi testit, pyöritin monitoimikoneessa toisen satsin. Pakkasin jauheen 5 dl:n muovipurkkiin, joten siitä riittänee noin kymmeneen annokseen.