Löysin netistä sattumoisin ohjeet sitruunan siementen idättämiseen, joten innostuin itsekin kokeilemaan. Ohje on täällä. Kokeilin ohjetta kaupasta ostettujen hedelmien (sitruunan ja appelsiinin) siemeniin.

Ensiksi kuorin siemenet terävällä veitsellä, otin siis uloimman, kovan kuoren irti ja sen jälkeen vastassa oli ydintä suojaava ohut siemenkuori. Otin senkin pois, kunnes jäljellä oli pelkkä ydin. Tässä piti olla todella varovainen, koska appelsiinin siemenet menivät herkästi kappaleiksi, sitruunan siemenille niin ei käynyt. Tässä kuva kuorintavaiheesta; vasemmalla on siemen, jolle ei ole tehty mitään, keskellä siemen, josta ulommainen kuori on poistettu ja oikealla jäljellä pelkkä ydin.

WP_20150327_012.jpg

Kuoritut siemenet ladoin kostean talouspaperin päälle minigrip-pussiin ja niin, että ne ovat muovia vasten. Tämä siksi, että ne saavat kylpeä auringossa ikkunalaudalla muovin läpi. Kuten kuvasta näkyy, kaikki appelsiininsiemenet eivät pysyneet ehjinä, mutta laitoin ne itämään siitä huolimatta. Sitruunan siemenien kanssa tätä ongelmaa ei ollut.

WP_20150327_021.jpg

Neljän päivän kuluttua siemenet alkoivat selvästi jo vaihtaa väriä vihertävämmäksi ikkunalaudalla ollessaan.WP_20150331_002.jpg

Pari päivää lisää, ja ne muuttuivat tosissaan vihreiksi ja lähtivät itämään, myös halkeilleet.

WP_20150402_005.jpg

Joten kyllä, palkitsevaahan tämä on, kun saa melko vähällä vaivalla näitä siemeniä itämään. Minun vahvuuteni ei ole ollut koskaan kasvien hengissä pitämisessä, joten katsotaan onnistunko siinä edes puoliksikaan yhtä hyvin kuin tässä alkupään puuhastelussa.

WP_20150402_010.jpg

Päivitys 6.4.2015 / appelsiinin siementen kuulumisia

Tänään tuli kuluneeksi 10 päivää siitä, kun laitoin appelsiinin siemenet ikkunalaudalle minigrip-pussiin itämään. Sitruunan siemenet menivät sinne vähän jälkijunassa, joten ne saavat olla siellä jonkin aikaa, mutta nyt koitti appelsiinin siemenille uuden alku. Näin hienosti itivät, kuudesta siemenestä tuli vähän useampi kasvin alku.

WP_20150406_001.jpg

Vain pari puolikasta viskasin pois, kun niille ei ollut tapahtunut mitään, mutta muut olivat itäneet iloisesti ja pääsivät nyt alkuun vahvistumaan kukin omaan maitopurkin pohjaan ikkunalaudalle. Alkuperäisen ohjeen mukaan idättämistä olisi kuulunut vielä jatkaa kolmesta kymmeneen päivään, mutta olin niin tohkeissani, että istutin omani jo. Nähtäväksi jää, oliko liian aikaista, ehkä jaksan olla maltillisempi sitruunan siementen kanssa.

Jokaiselle taimelle ei riitä ruukkuja eikä ikkunoille ruukkujen vaatimaa tilaa, joten pakko vähän soveltaa. Sen lisäksi ajattelin, että jos saan näitä menestymään, niin tuuppaan niitä naapureille, jolloin ei harmita niin paljoa antaa taimea pois maitopurkissa. Alla kaverukset uusissa kodeissaan, mutta edelleen seinänaapureina.

WP_20150406_002.jpg

Päivitys 16.4.2015

Olin laittanut pari sitruunan siementä suoraan multaan itämään ennen appelsiineja ja yllätyksekseni ne lähtivät itämään tosi hyvin. Sitruuna on jostakin syystä venähtänyt pidemmäksi kuin appelsiini, alla kuva parhaiten kasvaneesta kaksikosta.

WP_20150415_001.jpg

Jostakin syystä kaikki appelsiinin siemenet eivät ole intoutuneet kasvuun mullassa. Saattaa olla, että möhläsin istutuksen siinä mielessä, kun en työntänyt siemeniä syvemmälle multaan. Halusin nähdä kasvuprosessin, läheltä, joten siinä oli syy, miski istutin siemenet pintaan. Ehkä jatkossa malttaisin tökätä ne syvemmälle multaan. Toinen vika saattaa olla kastelussa. Joka tapauksessa aion odottaa vielä muutaman päivän ajan josko ne kuitenkin lähtisivät itämään.

Tänään istutan viimeiset ikkunalaudalla "valohoidossa" itämässä olleet sitruunan siemenet.  

Päivitys 28.4.2015

Appelsiinit ja sitruunat kasvavat vauhdilla. Ihan kaikki itäneet eivät lähteneet kasvuun, mutta suurin osa kuitenkin. Tässä kuvaa isoimmista taimistani, jotka ovat intoutuneet urakalla kasvuun.

WP_20150428_011.jpg

Täytynee jo istuttaa nämäkin omiin purkkeihin, koska kasvu tuntuu olevan niin kovin voimakasta.

Päivitys / 15.5.2015

Appelsiinia ja sitruunaa on muuttanut myös uusiin koteihin, olen pitänyt kuitenkin joitakin myös itselläni. Siirsin taimet pikkuruukkuihin ja lisäsin hiukan lannoitusrakeita.

Tässä kuvassa näkyy suurin appelsiini, kuvassa on myös kolme ihan pientä. Jostakin syystä tuo alkuvaihe on joillakin siemenillä ollut pitkä, eivätkä ole meinanneet vähässä kummassa kasvaa isommiksi. Olen antanut keskikokoisia pois.

WP_20150515_008.jpg

Ja tässä sitten sitruunaa, en ole ihan varma olenko saanut tuon pienen vahingossa hengiltä, mutta yritän vielä, josko se virkoaisi ja lähtisi kasvuun. Iso on kuitenkin iso ja tomera.

WP_20150515_010.jpg

Kun tein sitruunaista mustikkajuustokakkua, niin tarvitsin siihen tietenkin tuoreita sitruunoita. Lidlistä ostettiin luomusitruunaa, ja niinhän siinä tietysti kävi, että niissä oli paljon siemeniä, joita minun oli vain kertakaikkiaan pakko ottaa talteen. Eli on niitä lisääkin tulossa. Idätän siemeniä ikkunalaudalla, mutta sillä erolla aiempaan ohjeeseeni, etten kuorinut niistä siementä suojaavaa kerrosta pois. Ovat lähteneet itämään, joistakin tuo ohut kuori on jo haljennut ja siemen on vaihtanut väriä vihreään, joten en usko, että tässäkään tapauksessa (kuten avocadossakaan), tuon siementä suojaavan kerroksen kuorimisella on mitään merkitystä itämiseen.

Päivitys / 7.11.2015

Iso sitruunapuu on iso. Suurin appelsiini on ehkä noin neljäsosan tästä korkeudesta.

WP_20151106_006.jpg