Meillä on syöty aina välillä ahkerasti avocadoa, joko itsetehdyssä guacamolessa, smoothieissa tai ihan vain sellaisenaan. Tietenkin minun piti kokeilla idättää kiviä, kuinkas muutenkaan. Löysin ohjeen täältä, jonka mukaan sitten toimin. 

WP_20150417_004.jpg

Eli lyhykäisyydessään niin, että poista kivi ehjänä avocadosta, pese se ja kuori siementä peittävä ruskea "suojakuori" pois. Mietin vähän tuota simenen ydintä suojaavan kerroksen poistamista, että onko sillä lopultakaan niin väliä, mutta kaveri ainakin ohjevideolla väittää, että tämä nopeuttaa itämistä. Tiedä häntä. Seuraavalla kerralla voisi kokeilla niin, että toiseen jättää sen kuoren ja toiseen ei. 

Mutta jätit sen tai poistit, laita seuraavaksi kolme cocktailtikkua siemeneen suunnilleen tasaisin välein, ja tökkää sitten siemen lasipurkkiin, jossa on vettä. Siemenen on hyvä kastua ainakin puoliväliin saakka. Ole myös tarkka siinä kumminpäin laitat siemenen veteen. Se pitäisi laittaa tylppä puoli alas päin ja terävä puoli ylöspäin.

Vaihda vesi parin päivän välein ja odottele. Minulla nämä siemenet ovat olleet ehkä noin kolmen viikon ajan ikkunalaudalla, yhdestä on tullut juuri kunnolla esiin ja siitä lähikuvaa tässä.

WP_20150417_002.jpg

Tämä kasvatustapa on hauska siinä mielessä, että tässä näkee mitä siemenelle tapahtuu. Tietenkin jossakin vaiheessa siemenelle tulee lähtö multapurkkiin, mutta aion pitää ne niin pitkään vedessä, kuin se vain on mahdollista.

Päivitys 28.4.2015

No nyt on kahdessa avocadossa lähtenyt juuri jo kunnolla kasvuun, sen lisäksi siemenen sisältä on kasvamassa varsi ylöspäin, vaikka ei ole vielä siemenen ulkopuolelle ehtinyt. Tässä kuvaa juurista.

WP_20150428_001.jpg

Ja tässä näkyy ehkä hiukan paremmin kuinka varsi alkaa muodostua.

WP_20150428_004.jpg

Päivitys / 15.5.2015

Avocadoissa on jo kaikissa tullut juuri esiin, sen lisäksi kahdessa näkyy jo varttakin paremmin. Ostimme guacamolea varten taas avocadoa, joissa oli niin sievät, pienet siemenet, että minun oli pakko laittaa nekin itämään. Niistä en poistanut siementä suojaavaa kerrosta, joten ne näyttävät sen takia tummilta. Idätys näyttää tosin toimivan niissäkin, sillä toiseen on tullut halkeamia, joten siksi en uskokaan, että siementä suojaavan kerroksen poistamisella on lopulta mitään merkitystä itse itämiseen.

Tässä kuva avocadoista, oikeassa reunassa sijaitsevat ovat ne pienet, jotka laitoin veteen vasta kolmisen päivää sitten.

WP_20150515_015.jpg

Päivitys / 27.5.2015

Eniten itänyt avocado on jo kasvattanut kohtuullisen varren sekä juuretkin alkavat jo muotoutua. Kylvän tämän vasta sitten multaan, kunhan juuret ovat kasvaneet kunnollisiksi ja ensimmäiset lehdet aukeavat.

WP_20150527_009.jpg

Muut avocadot ovat hiukan jäljessä, mutta hiljaa hyvä tulee.

Päivitys / 7.11.2015

Yhden avocadon istutin multaan, muut olen pitänyt vielä vedessä. Ja näin isoksi multaan työnnetty kaveri on kasvanut.

WP_20151106_003.jpg