Kokeilussa on maistuva marja nimeltään mulperi. Lueskelin netistä aiheeseen liittyen, ja tämänkin marjan siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyä lähteäkseen kasvamaan. Kuivatuista mulpereista on ihan hirveän vaikeaa saada siemeniä talteen, joten otin palasia hyvänmakuisista marjoista vesiastiaan. Annoin liota yön yli ja seuraavana päivänä otin siemenet talteen hedelmälihasta. Ongelmana tässä on se, että mulperin siemenet ovat ihan järkyttävän pieniä, mutta onnistui kyllä kun malttaa vain olla tarkkana.

Näitä siemeniä en edes yrittänyt istuttaa multaan, vaan laitoin ne kostealle talouspaperille, jonka suljin minigrip-pussiin ja nostin jääkaappiin. Jätin kuitenkin minigrip-pussin suuta hiukan raolleen, jotta ilma kiertäisi. Nettilähteissä näiden väitettiin vaativan ihan älyttömiä itämisaikoja, mutta minä lähden taas kuukaudella liikkeelle.

WP_20150608_005.jpg

Katsotaan mitä tästä tulee.

Päivitys / 21.6.2015

Melkoinen yllätys oli kun pussiin kurkistin, kaksi siementä olikin lähtenyt itämään jo kahden viikon kylmäkäsittelyn jälkeen. Mitäpä siinä muuta jää tehtäväksi kuin istuttaa ne multaan ja laittaa lämpimään paikkaan kasvamaan toivoen samalla parasta. Tumman mulperin lisäksi laitoin vaaleaa mulperia myös jääkaappiin, mutta sen siemenissä ei ole tapahtunut mitään. Odotellaan ja katsellaan mitä näistä tulee.

WP_20150621_001.jpg

Päivitys / 7.11.2015

Mulperit lähtivät hyvin kasvuun, otin siemeniä talteen myös vaaleasta mulperista, yhteensä viisi sain kasvamaan taimiksi asti. Kaksi taimista on jo muuttanut omiin koteihinsa, mutta pidän kolmea ikkunalaudalla. Isoin on jo näin suuri puolentoista litran vissypulloon verrattuna.

WP_20151106_014.jpg