WP_20141231_001.jpg

Voi törky, sain joulupukilta lahjaksi Hannah Milesin kirjoittaman kirjan "Juustokakut", joka sisältää 60 eri juustokakun ohjeen. Kuvat houkuttavat kokeilemaan reseptejä, joten ensimmäistä testasin jo ennen vuodenvaihdetta. Olimme kyläilemässä ja valitettavasti siellä minulla ei ollut aikaa eikä viitseliäisyyttä ryhtyä asettelemaan juustokakkua paremmin, joten tämä kuva on aika karmaiseva. Mutta maku oli erittäin hyvä, tosin tämä juustokakku vaatii ehdottomasti vaniljajäätelöä kylkeensä.

WP_20141231_003.jpg

Tässä taikinassa on kaksi osaa, brownietaikinaosa ja varsinainen juustokakkuosa eli "pinnalle". Ensin valmistetaan brownietaikinaosa ja sitten juustokakkuosa ja ne yhdistetään vasta ennen uuniin laittamista. Resepti on tässä esitetty kuin kirjassa, tosin lisäsin omat sovellukseni sulkeissa viereen. Lisähuomautuksena myös, että käytän yleensä aina leivonnaisissani taloussuklaata, jos reseptiin kuuluu suklaa. Joskus nimittäin kokeilin jotakin toista suklaata (taisi peräti olla jotakin leivontasuklaata) eikä se toiminutkaan niin hyvin kuin taloussuklaa, joten siksi en lähde suklaan kanssa pelleilemään.

 Browniet:

100 g voita

150 g tummaa suklaata

1,2 dl sokeria

1 1/2 dl pehmeää ruskeaa sokeria (käytin fariinisokeria)

2 kananmunaa

1 tl vanilja-aromia (käytin vaniljauutetta)

1,2 dl vehnäjauhoja siivilöitynä

50 g rouhittuja pekaanipähkinöitä


Pinnalle:

150 g tuorejuustoa (maustamaton Philadelphia)

1,6 dl kermaviiliä tai smetanaa

0,6 dl sokeria

1 tl vaniljatahnaa tai -aromia (vaniljauute)

2 kananmunaa

0.5 dl vehnäjauhoja siivilöitynä

125 g tummaa suklaata rouhittuna


Kuumenna uuni 180-asteiseksi.

Sulata voi ja suklaa kuumankestävässä kulhossa hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä. Katso, ettei kulhon pohja osu veteen. Sekoita, kunnes ainekset ovat sulaneet, ja jätä jäähtymään.

Vatkaa keskenään sokerit, munat ja vanilja-aromi ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa ja tilavuudeltaan kaksinkertaista alkuperäiseen verrattuna. Kaada sulatettu jäähtynyt suklaaseos hitaasti vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää jauhot ja pähkinät ja kaada seos voideltuun kakkuvuokaan.

Vatkaa päällistä varten tuorejuusto, kermaviili, sokeri, vaniljatahna, munat ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi mukaan rouhittu suklaa. Lusikoi juustokakkuseosta sinne tänne brownietaikinan päälle. Sekoita kakkuseosta ja taikinaa pyöreäteräisellä veitsellä niin, että syntyy kiemuraista kuviota.

Paista juustokakkua uunissa 40-45 minuuttia eli kunnes browniekohtiin on tullut rapea pinta ja juustoseos on hyytynyt. Anna jäähtyä ja tarjoa.

Arvosana juustokakulle: 8/10.