Tuoretta pullaa ja lasi kylmää maitoa, aah!!!

WP_20150428_021.jpg

Puuhastava Paula antoi meille pari joulua takaperin lahjaksi aivan mahtavaa aprikoosihilloa, jota olen sen jälkeen käyttänyt täytepullien välissä. Sokeritonta tämä hillo ei ole, vaikka siihen ei lisätäkään valkoista sokeria; se on makeutettu rypäle- ja taatelimehutiivisteellä. Sen lisäksi hillo ei sisällä säilöntä- eikä väriaineita.

WP_20150428_018.jpg

Hillo itsessään ei ole paistonkestävää, joten jos sitä käyttää täytteenä, on lisättävä joukkoon perunajauhoja. 

Aprikoosihillon lisäksi laitoin täytteeksi vaniljakreemiä. Sen lisäksi raakapakastin osan pullista, koska on kätevää, että pakastimesta löytyy jotakin paistovalmista lyhyellä varotusajalla saapuvien vieraiden varalta. Minä sain tällä määrällä 34 kpl pullia.

 

Pullataikina:

5 dl maitoa

2 pss kuivahiivaa (yht. 11 g)

1 dl sokeria

ripaus suolaa

n. 13 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

150 g sulanutta/pehmeää voita

 

Lämmitä maito noin 42-asteiseksi, lisää kuivahiiva. Vatkaa hyvin vispilällä. Lisää sokeri ja suola ja noin 6 dl vehnäjauhoista. Alusta loput vehnäjauhoista käsin taikinaan. Lisää sulanut voi (ei tarvitse olla kokonaan täysin juoksevaa) taikinaan ja alusta hyvin. Peitä liinalla, anna kohota sen alla lämpimässä, vedottomassa paikassa niin kauan, että taikina on paisunut kaksinkertaiseksi.

Valmista sillä välin täytteet.

 

Täyte 1:

200 g aprikoosihilloa

1 1/2 rkl perunajauhoa

Siivilöi perunajauho aprikoosihilloon ja sekoita hyvin, jotta täytteeseen ei jää paakkuja.

 

Täyte 2:

2 1/2 dl kylmää maitoa

1 pss vanhanajan vaniljakastiketta

Vatkaa vaniljakastikeaines kylmän maidon joukkoon, nosta täyte jääkaappiin jähmettymään.

 

Voiteluun: 

Kananmuna

 

Koristeeksi: 

Raesokeria

 

Ota taikina kulhosta, jaa se esim. neljään osaan, kaulitse taikina neliöksi ja lisää 1/4 kummastakin täyteaineksesta. Täytettä ei tule paksua kerrosta, joten levitä tasaisesti pullataikinan päälle. 

WP_20150428_016.jpg

Kääri taikinalevy mahdollisimman tiiviiksi rullaksi, leikkaa rullasta paloja pullavuokiin (kustakin rullasta noin 8-9 palaa).

Jos haluat raakapakastaa pullia, niin se kannattaa tehdä tässä vaiheessa. Voit käyttää halutessasi pakastettavien pullien alustana esim. pientä tarjotinta. Nosta vain pullat pakastimeen ja anna jäätyä, kun ne ovat jäässä, voit laittaa ne valmiiksi pusseihin (tämän artikkelin lopussa on vielä sulatus- ja paisto-ohje raakapakastetuille pullille).

Nostele pullat pellille ja anna kohota liinan alla.

Voitele pullat, koristele ne raesokerilla ja paista +225 asteessa noin 10 minuutin ajan.

WP_20150428_020.jpg

Pulla nautitaan mieluiten lämpimänä ja kylmän maidon kanssa.

Ohje raakapakastetulle pullalle:

Ota jäiset pullat pois pakastimesta, laita ne pellille, sulata +50 asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, jonka jälkeen lämpö käännetään +225 asteeseen ja paistetaan kypsiksi.