Nämä ovat melkein raakasuklaapatukoita paitsi cashewpähkinöiden osalta. Koska kammoan pähkinöiden fytiinihappoa (estää hivenaineiden ja vitamiinien imeytymistä), olen liottanut niitä kahden tunnin ajan, jonka jälkeen paahdoin ne kuumalla pannulla ilman suolaa ja rasvaa. Pelkkä liotus ei tosiaan hävitä fytiinihappoa, vaan pähkinät on paahdettava sen lisäksi. Tällä tavalla fytiinihapon määrää saa pienennettyä. Lisäksi cashewpähkinöitä ei voi liottaa kovin kauaa, koska ne "muhjuuntuvat" herkästi, joten reilun kahden tunnin liotus tekee tehtävänsä.

Itse massa on aivan järkyttävän rumaa ja käsittämättömän sotkuista työstää, se vetelee ulkonäöllään vertoja jopa mämmille. Olin suunnilleen kyynärpäitä myöten ruskeassa tahmassa, kun yritin kaapia sitä ulos blenderistä. Suosittelen käyttämään tähän esim. monitoimikonetta, jossa on tehokas leikkuriterä, koska tehosekoitin tuppaa hyytymään kesken kaiken.

Tämä resepti ei ehkä sovi tehtäväksi pikkuapulaisten kanssa juuri viikkosiivouksen jälkeen, voin kuvitella mitä lapsiparvi saisi keittiössä aikaan tämän reseptin kera. :) Jos on valmis antamaan anteeksi näille patukoille niiden karun ulkonäön, niin tulee maistaneeksi jotakin ihanan makeaa ja suklaista. Tämä on hyvä vaihtoehto niille, jotka välttävät valkoista sokeria.

WP_20150730_008.jpg

200 g taateleita

1 1/4 dl cashewpähkinöitä

1 3/4 dl raakakaakaojauhetta

2 rkl hunajaa

ripaus suolaa

1/3 tl vaniljajauhetta

2 rkl vettä

Paloittele taatelit. Laita kaikki kuivat aineet monitoimikoneeseen ja anna koneen jauhaa ne mahdollisimman pieneksi. Lisää koneen ollessa käynnissä sekä vesi että hunaja, kunnes seoksesta tulee tahnamaista. Kaavi massa ulos koneesta, levitä leivinpaperilla vuorattuun astiaan ja nosta ainakin tunniksi jääkaappiin.

Kun seos on kylmennyt, leikkaa se palasiksi ja kääri patukat esim. kelmuun tai tarjoile suoraan. Voit myös laittaa osan pakastimeen "pahan päivän varalle".

Koska patukoiden ulkonäkö on niin "tiukka", niin otin tällaiset kelmukuvat. :)

WP_20150730_012.jpg

Leikkelin itse massan kymmeneen osaan, ja laskin huvikseni energiasisällön. Kun massa on jaettu kymmeneen osaan, niin silloin yksi annos sisältää noin 141 kcal, josta 3,6 g rasvaa, 21,3 g hiilihydraatteja ja 4,4 g proteiinia. Ei siis mitään kevyttä tavaraa, mutta taatusti tuoreempaa kaupan prosessoituihin suklaapatukoihin verrattuna!