Gruusialainen ruoka vei jollakin monista Pietarin reissuista lopullisesti sydämeni. Gruusialaisia ravintoloita löytyy onneksi myös Virosta ja suosittelen menemään rohkeasti maistelemaan. Ruoka on nimittäin todella hyvää.

Olen jo jonkin aikaa halunnut testata miten onnistuu badrižanien valmistaminen kotioloissa. Onhan näissä hommaa, mutta kannattaa kokeilla. Vietin muutamia iltoja netissä istuen ja opiskellen valmistusta sekä venäjän- että englanninkielisistä lähteistä. Sitten päätin vain kokeilla ja tein oman version näistä taivaallisista herkuista. Nämä sopivat hyvin alkupaloiksi tai naposteltaviksi illanistujaisiin. Sopii kasvissyöjille ja karppaajillekin!



2 dl saksanpähkinöitä
1 iso munakoiso (paino 500 g)
1 granaattiomena (paino 300 g, siemeniä tästä saa vähän yli 2 dl)
1 tl valkoviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä
1 1/2 tl korianterijauhetta
suolaa
rypsiöljyä paistamiseen
1/2 tl cayennepippuria
2 tl vettä

Tee munakoisosta suikaleita, noin 3 mm:n paksuisia ja "itketä" niitä noin 30 min - 1 h. Itse hoidin itkettämisen niin, että levitin siivut pellille ja ripottelin niiden päälle reilusti karkeaa merisuolaa.

Valmista sillä välin täyte badrižaneille: Jauha saksanpähkinät monitoimikoneessa hiekkamaiseksi jauhoksi. Toki valmiskin saksanpähkinäjauhe käy. Sekoita sekaan kuivat mausteet.

Halkaise granaattiomena. Ota puolikas käteesi ja aseta siemenpuoli alaspäin kulhon päälle ja taputa omenaa napakasti esim. puulusikalla tai kauhalla niin, että siemenet irtoavat ja putoavat kulhoon. Mikäli joukkoon menee valkeita osia granaattiomenan sisuksista, voit poimia ne käsin pois siementen seasta. Käy napakasti taputellen läpi koko granaattiomenan puolikas niin, että siemenet ovat pudonneet kulhoon. Tee sama toiselle puolikkaalle. Ota granaattiomenan siemenistä noin 2 dl ja laita ne tehosekoittimeen ja tee niistä mehua. Kaada mehu siivilän lävitse pähkinäjauheeseen, jotta siementen kovat osat eivät mene sekaan täytteeseen. Lisää sekaan pari teelusikallista vettä ja sekoita hyvin. Raasta tai purista lopuksi kaksi valkosipulin kynttä tahnan sekaan ja sekoita hyvin.

Kun munakoisot on itketetty, voit huuhtaista ne nopeasti vesihanan alla ja kuivata sitten esim. puhtaalla astiapyyhkeellä. Paista munakoisoviipaleet pannulla (myös uunikin käy) niin, että niihin tulee väriä pintaan. Paista erissä, vain sen verran kuin pannulle mahtuu. Jäähdytä paistetut viipaleet ja levitä viipaleiden päälle pähkinätahnaa. Kääri täytetyt munakoisot rullalle ja nosta tarjoilualustalle. Laita jääkaappiin ja anna maustua esim. yön yli. Alkuun tahna maistuu jopa kirpeältä, mutta kun
Badrižanit saavat vetäytyä rauhassa, maku tasoittuu. Koristele granaattiomenan siemenillä ja tuoreilla yrteillä (esim. silputtu lehtipersilja ja korianteri).

Tässä vielä kuvaa itkettämisestä ja granaattiomenan siemenistä.


Ja lähikuvaa
badrižaneista.