Rakastan sydämeni pohjasta gruusialaista ruokaa ja aina Venäjällä tai Virossa käydessäni muistan piipahtaa kaukasialaisessa ravintolassa maistelemassa herkullisia ruokia. Alkupalat ovat usein niin mahtavia, että niitä innostuessa tilaamaan ei oikeastaan koko pääruokaa edes tarvita. Yhden ainoan kerran minulla on ollut vatsanpohjassa sen verran vielä tilaa, että sain maistettua pari lusikallista jotakin kakkua, joka muistutti etäisesti medovnikiä. Se puolestaan on slaavilainen hunajakakku, jota olen itse yrittänyt tehdä, mutten ole saanut vielä reseptin puolesta napakymppiä. Sekin resepti löytyy blogistani, mutta tulee saamaan aivan lähiaikoina uuden version.

Hachapuri on ihan käsittämättömän upea juustopiiras, se muistuttaa ulkoisesti hiukan pizzaa, mutta ei siinä tomaattia ole ja maku on huikea. Olen yrittänyt tehdä hachapuria kerran aiemminkin, mutta kokeilu oli kaikkea muuta kuin menestyksekäs enkä jakanut reseptiä blogiin. Nyt päätin harjoitella valmiilla ohjeella, joka olikin yllätys yllätys (!!!) japaniksi. Nämä sympaattiset japanilaiset rouvat taikovat videolla hachapurin ja onnistuvat siinä paljon paremmin kuin minä ensimmäisessä yrityksessäni. Pikkaisen tein eri tavalla kuin rouvat tässä reseptissä ja kirjoitan tähän nyt oman versioni. Rouvat paistoivat hachapurinsa pannulla, minä omani uunissa, sen lisäksi voitelin piiraan ja ripottelin pinnalle juustoa. Juusto on tämän reseptin iso ongelma, en ole ainakaan toistaiseksi löytänyt mistään georgialaista sulguni-juustoa, joten aina olen joutunut keksimään tilalle muuta. Tällä kertaa laitoin goudaa, mutta luulen, että mozzarellalla ja fetalla olisi tullut parempaa. Japanilaisrouvat laittoivat omaansa raejuustoa ja gruyere-juustoa, joka on kyllä niin kallista, etten minä sitä raaski omaani laittaa. Enkä kyllä ymmärrä mistä he raejuuston keksivät, mutta hauska idea. Tässä kuva minun versiostani:

WP_20140903_015-normal.jpg

Tässä linkki videoon, jossa resepti annetaan (japaniksi, ei tekstityksiä, halutessasi voit kysyä reseptin yksityiskohtia minulta, koska kyllä minä nyt sen verran tuosta selvää sain, että pystyn ainesosat suomeksi listaamaan): https://www.youtube.com/watch?v=EvrwHX6yxRQ

Ainekset:

100 g puolikarkeita vehnäjauhoja

200 g erikoishienoja vehnäjauhoja

200 g maustamatonta jogurttia

1 rkl leivinjauhetta

Täyte:

200 g Goudaa raastettuna

Voiteluun:

kananmuna

1 rkl voita


Sekoita vehnäjauhot keskenään. Sekoita maustamaton jogurtti ja leivinjauhe keskenään. Yhdistä jauhot jogurttiin, sekoita ensin esim. nuolijalla ja lopulta käsin. Vaivaa taikina hyvin, lisää tilkka jogurttia, jos taikina tuntuu kuivalta, pyörittele palloksi. Jätä taikina kulhoon, laita kulhon päälle kelmua ja anna kohota vedottomassa paikassa (esim. mikrossa ovi suljettuna, älä kuitenkaan laita vahingossakaan mikroa päälle). Kohotusaika on noin 30 min - 1 h. Nosta voinokare huoneenlämpöön.

Raasta juusto raasteeksi, laita raasteesta noin kourallinen sivuun, että voit käyttää sitä piirakan koristeluun. Laita uuni lämpeämään +225 asteeseen. Ota taikina kohoamasta, ripottele sen pinnalle jauhoja ja jaa kahtia. Pyörittele palanen jauhoissa, kauli ohueksi kiekoksi ja lisää pinnalle täytteeksi puolet juustoraasteesta.

WP_20140903_002-normal.jpg

Tämän jälkeen kerää kiekon reunat käteen niin, että piirakasta muodostuu "nyytti", jonka sisään juustoraaste jää.

WP_20140903_004-normal.jpg

Purista "nyytin" reunat yhteen niin, että juustoraaste jää sisään piiloon.

WP_20140903_006-normal.jpg

Taputtele nyyttiä litteämmäksi pöydän pintaa vasten.

WP_20140903_007-normal.jpg

Käännä nyytti ympäri niin, että äsken sulkemasi puoli jää alle ja kaulitse sitten taikinasta pyöreä kiekko.

WP_20140903_009-normal.jpg

Jos piiraan sisään jää ilmaa (iso ilmakupla), kauli se keskelle ja tee pintaan reikä. Nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille.WP_20140903_011-normal.jpg

Voitele hachapuri ensin voilla ja sitten kananmunalla. Ripottele puolet sivuun nostamastasi juustoraasteesta hachapurin keskelle.

WP_20140903_012-normal.jpg

Paista +225 asteessa noin 15 minuuttia ja leivo odotellessa toinen hachapuri.

WP_20140903_014-normal.jpg

Tarjoa esim. badrijani nigvzitin kanssa. Parasta lämpimänä.

WP_20140903_017-normal.jpg