Minä olen ollut erittäin huono syömään kalaa, mutta viime kesänä otin itseäni niskasta kiinni, että vihdoin oppisin syömään kuin muutkin ihmiset. Typerintä mitä voi tehdä tuossa tilanteessa, on mennä syömään äidin savustamaa ja enon järvestä pyytämää haukea. Sen jälkeen mikään muu kala ei maistu enää hyvältä.

Vuoden vaihduttua päätin kuitenkin tehdä asialle jotakin ja huijasin itseäni syömään aurajuustolohta. Arvelin, että kunhan on aurajuustoa, mikä vain menee. Hyvin menikin, tämä oli niin maukasta, että olemme syöneet tätä jo kolmesti. Pidän kalasta kuivana, joten tämä versio ei välttämättä ole kaikille mieleen.

WP_20150110_004.jpg

300 g lohifile

1/2 aurajuusto

1 rkl kuivattua tilliä

2 rkl oliiviöljyä tai voisulaa

ripaus suolaa

rouhittua mustapippuria


Laita uuni lämpenemään +225 asteeseen ja grillivastukset päälle.

Poista fileestä ruodot (itse tein leikkaamalla loven lihaan mutta ei aivan nahkaan saakka, jolloin sain erilleen palan, jossa kaikki ruodot törröttivät). Laita kala nahkapuoli alaspäin uunivuokaan. Sekoita kupissa kuivattu tilli, oliiviöljy tai voisula, ripauta joukkoon hiukan suolaa ja mustapippuria. Valele kalan pinta tillimausteseoksella, murustele sitten puolet aurajuustosta kalan pinnalle. Nosta kala uuniin ylätasolle ja paista 15 min. Sen jälkeen laske lämpötila +200 asteeseen ja paista uunin alatasolla vielä 10 min. Tarjoile heti esim. höyrytetyn ja voisulalla höystetyn parsakaalin, uunijuuresten ja perunamuussin kera.

Tämä ehkä soveltuu myös SCD-ruokavaliota noudattavalle, en ole varma, sillä ei ole tietoa saako ruokavalioa noudattava syödä aurajuustoa. Varminta olisi korvata aurajuusto jollakin SCD-ruokavaliolla sallitulla juustolla, kuten esim. roquefort, mutta koska aurajuusto on minun juttuni, valmistan tämän aina näin.