sunnuntai, 7. lokakuu 2012
Ruisleipä
Hiivajuuri:
1 1/2 pss kuivahiivaa
6 dl ruisjauhoja
5 dl vettä (45 asteista)
1/2 dl tummaa siirappia
Sekoita hiiva ja ruisjauhot. Kaada jauho-hiivaseos lämpimään veteen ja sekoita. Lisää lopuksi siirappi hyvin sekoittaen ja peitä astia esim. pyyhkeellä. Pidä seosta lämpimässä, vedottomassa paikassa yön yli.
Kaurapuuro:
4 dl maitoa
6 dl vettä
4 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
Lämmitä maito ja vesi kiehumispisteeseen, lisää kaurahiutaleet ja suola. Keitä puuroa noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä.
Leipä:
1/2 rkl suolaa
4 dl kaurapuuroa
50 g voita
n. 10 dl ruisjauhoja
Sekoita 4 dl kylmää puuroa taikinajuureen, lisää suola. Lisää pehmeä voi joukkoon ja vaivaa käsin sekaan ruisjauhot. Tee taikinasta tanko, jonka voit jakaa viipaleiksi. Minun leipäni olivat isoja, niitä tuli vain noin 15 kpl ja ne vaativat tästä syystä pitkän paistoajan (30 min). Jos teet esim. 30 kpl pieniä leipiä, alkuperäisen ohjeen mukaan pääset 12-15 minuutin paistoajalla. Näin ei käytännössä kyllä ollut, jouduin paistamaan leipiä 20-25 min, jotta niistä tuli läpikypsiä. Leivät paistetaan +225 asteessa.
Minun suussani ruisleivät ovat parhaimmillaan voideltuina, juustolla ja kurkulla päällystettyinä. Nam!
Kommentit