Minua on jo pidempään ottanut päähän se, että kun kaupasta on ostamassa esim. ruisleipää, tuoteselosteesta käykin ilmi, että leivässä on yli puolet esim. vehnäjauhoja. Ruisleivän leipojana olen aivan keltanokka, joten pakko oli asiasta lueskella useammastakin lähteestä ja hyödynsin ensimmäisessä kokeilussani Myllyn Paras -nettisivustoa. Sieltä nappasin ohjeen hiivajuureen ja ruisleipäsiin, tosin sovelsin ohjetta, sillä harmikseni sekin sisälsi vehnäjauhoja. Korvasin vehnäjauhot kaurapuurolla. Kokeilu oli onnistunut ja leivät tekivät kauppansa. Näitä voi tehdä toistekin. Tämän leivän valmistelu aloitetaan edellisenä iltana eli ihan pikaleipää tämä ei ole. Kuvassa halkaistu leipänen.Hiivajuuri:
1 1/2 pss kuivahiivaa
6 dl ruisjauhoja
5 dl vettä (45 asteista)
1/2 dl tummaa siirappia

Sekoita hiiva ja ruisjauhot. Kaada jauho-hiivaseos lämpimään veteen ja sekoita. Lisää lopuksi siirappi hyvin sekoittaen ja peitä astia esim. pyyhkeellä. Pidä seosta lämpimässä, vedottomassa paikassa yön yli.

Kaurapuuro:
4 dl maitoa
6 dl vettä
4 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa

Lämmitä maito ja vesi kiehumispisteeseen, lisää kaurahiutaleet ja suola. Keitä puuroa noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä.

Leipä:
1/2 rkl suolaa
4 dl kaurapuuroa
50 g voita
n. 10 dl ruisjauhoja

Sekoita 4 dl kylmää puuroa taikinajuureen, lisää suola. Lisää pehmeä voi joukkoon ja vaivaa käsin sekaan ruisjauhot. Tee taikinasta tanko, jonka voit jakaa viipaleiksi. Minun leipäni olivat isoja, niitä tuli vain noin 15 kpl ja ne vaativat tästä syystä pitkän paistoajan (30 min). Jos teet esim. 30 kpl pieniä leipiä, alkuperäisen ohjeen mukaan pääset 12-15 minuutin paistoajalla. Näin ei käytännössä kyllä ollut, jouduin paistamaan leipiä 20-25 min, jotta niistä tuli läpikypsiä. Leivät paistetaan +225 asteessa.

Minun suussani ruisleivät ovat parhaimmillaan voideltuina, juustolla ja kurkulla päällystettyinä. Nam!