Jahas, meni sitten leivontahommiksi!

Phototastic-24_11_2016_d756d775-4206-41e

Tein niin järkyttävän herkullista suklaista pekaanipiirakkaa, että tuli syötyä tätä peräti kahtena peräkkäisenä päivänä (loput työnsin pakkaseen, että jää jotakin vierasvaraksikin). Yleensä pekaanipiirakoissa on pinnalla pähkinänpuolikkaita, mutta itse silppusin ne kaikki huoletta täytteen joukkoon, jotta ei tarvinnut huolehtia siitä, että ne palaisivat pinnassa. Piirakan makumaailma vivahtaa hiukan mokkapalojen kuorrutukseen yhdistettynä pähkinäiseen mutakakkuun, mutta piirakkamuodossa. Olikohan tarpeeksi hankalasti ilmaistu?

Jutun juju: voimistin suklaan makua kahvilla ja käytin sekä kookos- että intiaanisokeria tavallisen taloussokerin sijaan. Kookossokerilla sanotaan olevan hunajaakin matalampi glykeeminen indeksi. Lisäksi tosin tähän reseptiin meni tomusokeria, joten ei tätä miksikään terveyspiirakaksi voi nimittää. 

Piirakka on tosi helppo valmistaa, kunhan vain huolehtii että kylään on tulossa makeanhimoisia vieraita tai että pakastimessa on sen verran tilaa, että sinne voi laittaa loput.

Laitoin itse sekä pohjan että täytteen kuivat ainekset omiin purkkeihinsa ja ohjeet mukaan. Yläpuolella kuvassa on piirakan täytteen ainekset isommassa purkissa ja pienemmässä pohjan ainekset. Tänne kirjoitan kuitenkin koko reseptin.

Valmista ensiksi pohja.

1 dl tomusokeria

1/2 dl kaakaojauhetta

 1/4 tl ruususuolaa

2 dl vehnäjauhoja

100 g voita

1 kananmuna

Sekoita kuvat ainekset keskenään, nypi joukkoon voi. 

Phototastic-28_11_2016_b8007248-cab0-4ac

Kun voi-jauhoseos on murua, sekoita joukkoon yksi kananmuna ja laita taikina kulhossa vähintään vartin ajaksi (pidempään parempi) jääkaappiin. Taikina on märkää, mutta se kuuluu asiaan, koska sillä tavalla pohjasta tulee hiukan keksimäinen.

Valmista täyte.

1 dl intiaanisokeria

1 dl kookossokeria

2 dl tomusokeria

1/8 tl ruususuolaa

2 rkl kaakaojauhetta

100 g taloussuklaata

200 g rouhittuja pekaanipähkinöitä

1/4 tl vaniljajauhetta

75 g voita

1/2 dl vahvaksi keitettyä kahvia

2 kananmunaa

Rouhi pekaanipähkinät ja sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata voi kattilassa, lisää kahvi ja kaada joukkoon kaikki kuivat ainekset. Sekoittele hiljaisella lämmöllä, kunnes kaikki suklaapalat ovat sulaneet. Jätä täyte hetkeksi jäähtymään ja lisää kananmunat yksitellen, huolellisesti sekoittaen.

Phototastic-8_11_2016_a8c8ec97-7863-4566

Laita uuni lämpenemään +175 asteeseen. Peitä piirakkavuoan pohja voidellulla leivinpaperilla. Huom! Älä jätä väliin tätä vaihetta, koska muuten pohja jämähtää vuokaan kiinni niin, ettei sitä saa kukaan leikattua sieltä ehjänä.

Ota taikina jääkaapista ja painele vuokaan reunoja myöten. Pistele pohja haarukalla ja esipaista uunissa 10 min. Lisää täyte ja jatka paistamista noin 20-30 min. Piirakka on valmis, kun täyte on hyytynyt ja kohonnut.

Phototastic-28_11_2016_a055adb3-ccf5-4d0

Tarjoile esim. vaniljajätskin kera.