Syksy yllätti kesäihmiset. Syksy on kuumien keittojen ja yksinkertaisten, mutta herkullisten pataruokien aikaa. Näin myös meidän keittiössä, ajattelin jakaa reseptini nyt myös tänne.

Olen jo pidemmän aikaa halunnut tehdä itse lihalientä, mutta koska nykyään on järjettömän vaikeaa löytää kaupasta ydinluita, homma on siirtynyt ja siirtynyt. Toki olen jotakin koirille pakastettuja luita kaupoissa nähnyt, mutta en tiedä voiko niitä käyttää tähän tarkoitukseen enkä kyllä ruvennut kyselemäänkään. Kana- ja kasvislientä olen tehnyt jo jonkin aikaa.

Eilen löysin kaupan pakastealtaasta karitsaa, joka tarttui mukaan. Paisti oli iso (ja kallis) 2,6 kg, mutta siellä seassa törrötti yksi isohko luu, joka on tärkeä pohja lihaliemessä. Eilisen heräteostos suli jääkaapissa ja tänään pääsin tekemään siitä ruokaa.

Koska meillä ei ole niin isoa kattilaa, että sinne olisi voinut upottaa 2,6 kg:n lihapalan luineen ja olettaa, että tilaa jäisi vielä kasviksille ja vedellekin, leikkelin lihaa karkeasti hiukan pienempiin osiin. Kissakin tuli osingoille, tykkäsi lihasta kyllä. Laitoin noin puolet lihasta sivuun ja toisen puolen sekä luuköntin viskasin isoon kattilaan. Tämä lihaliemi ja ruoka sopii karppaajalle ja SCD-ruokavaliota noudattavalle.

Meillä ei tosiaankaan syödä usein lampaanlihaa ja olen kuullut joskus epäonnistunutta lampaanlihaa verrattavan keitettyyn villasukkaan. Siksi kävin työhön hiukan nieleskellen. No, tästä ei villasukkia onneksi tullut, liha on mahtavan mureaa ja maukasta, samoin myös liemessä on makua.

WP_20140910_005-normal.jpg

(Kuvassa pikkukattilassa on haudutettua naudanlihaa, siitä laitan oman reseptin.)

 

2,6 kg karitsaa luineen

5 porkkanaa

3 sipulia

3 isoa valkosipulinkynttä

5 sellerin vartta

1 pieni lanttu (nyrkinkokoinen)

30 kokonaista mustapippuria

8 kpl laakerinlehtiä

3 tl karkeaa merisuolaa

rouhittua mustapippuria

2 rkl kuivattua persiljaa

4 l vettä (+ 1,5 l uuniin menevään lihaan)

1 rkl voita paistamiseen

 

Lisää 4 l kylmää vettä kattilaan lihojen ja luun päälle, lisää 2 tl suolaa ja kuumenna liemi hitaasti. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.

Pese ja kuori kasvikset. Paloittele 3 porkkanaa, 2 sipulia, 3 sellerinvartta lehtineen ja yli puolet lantusta kattilaan. Lisää 5 kpl laakerinlehtiä, 20 kokonaista mustapippuria, 1 rkl kuivattua persiljaa ja rouhi mustapippuria päälle. Lihaliemeen en laittanut valkosipulia, koska en tahdo siihen sen makua.

Laita kansi päälle ja anna hautua keskilämmöllä. Meillä liedessä on perinteiset lämpövoimakkuudet asteikolla 1-6 ja vuorottelin haudutusta kolmosella ja nelosella. Kokonaishaudutusaika on 4 h, mutta kun olet hauduttanut 2 h, ota luu pois kattilasta ja katkaise se, jotta luuydin pääsee liemeen. Itse sahasin luuta vanhalla veitsellä ja käytin desinfioitua talttapäistä ruuvimeisseliä talttana, jonka päähän hakkasin vasaralla. Näiden yhdistelmällä sain luun keskeltä kahtia. Kirveellähän homma kävisi hetkessä, mutta kerrostalossa kun ei ole kirveille käyttöä, niin joutuu soveltamaan. Luuydin on koko homman idea, joten se on saatava esiin keinolla millä hyvänsä.

Valmista sitten uuniin menevät lihapalat, laita uuni lämpeämään +125 asteeseen, ripottele lihojen pinnalle 1/2 rkl suolaa ja mustapippuria, paista nopeasti voissa kuumalla pannulla niin, että pintaan tarttuu väriä. Nosta lihapalat kannelliseen uunivuokaan, ripottele päälle 1/2 rkl suolaa ja mustapippuria. Paloittele liput porkkanat, sipulit, sellerinvarret lehtineen ja lanttu uunivuokaan. Murskaa joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää 3 kpl laakerinlehtiä, 10 kokonaista mustapippuria, 1 rkl kuivattua persiljaa ja noin 1,5 l vettä. Laita kansi päälle, nosta uuniin ja anna hautua siellä noin 4-5 tuntia hiljaisella lämmöllä.

Kun lihaa on haudutettu kattilassa noin 4 h, tarkista onko vettä haihtunut ja jos on, niin voit lisätä sitä hiukan liemeen ja anna seoksen porista vielä hetken ajan. Tarkista maku. Siivilöi liemi erilliseen astiaan ja nosta sivuun jäähtymään. Lajittele lihat ja kasvikset takaisin kattilaan, ota luu ja syömäkelvottomat kohdat lihasta pois, meillä poistettiin ruokavaliosyistä seasta myös sipuli ja selleri sekä tietenkin laakerinlehdet. Kattilassa on nyt valmis muhennos.

Kun lihaliemi on jäähtynyt, kuori rasva pinnasta ja pakasta. 

Kun uuniliha on valmista, nosta se esiin, siivilöi sen neste kattilaan lihan ja kasvisten joukkoon ja poista siivilästä kaikki tarpeeton (syömäkelvottomat kohdat lihasta, laakerinlehdet ja mustapippurit, meillä poistettiin myös sipuli ja selleri ruokavaliosyistä). Lisää loput lihat ja kasvikset kattilaan. Tarjoa muhennosta keitettyjen kasvisten tai perunoiden kera, ellei teillä noudateta SCD-ruokavaliota. Sipuli ja selleri ovat sallittuja SCD:llä, mutta meillä niiden on todettu aiheuttavan vatsavaivoja, joten tästä syystä niitä käytetään vain makua antamaan keittoihin ja liemiin.

WP_20140910_006-normal.jpg

Tässä on liemi poikineen menossa kohti pakastinta, josta sitä on helppo sulattaa keittojen ja kastikkeiden tai muhennosten mukaan. Kokonaissaalis oli hiukan vajaa 3 litraa lihalientä eli aika hyvin.