Sain naapureilta ison pussillisen kotimaisia omppuja ja jouduin pohtimaan ankarasti mihin käyttäisin ne. Sosetta en jaksanut alkaa tehdä. Ajattelin ensin ihan tavallista omenapiirakkaa, mutta sitten keksin tehdä sovelluksen porkkanapiirakasta. Tästä tulee pellillinen. Ohjeen kanelin määrään liittyen: en pidä kanelista, joten laitoin sitä vain ihan vähän. Kanelifani lorauttakoon sitä taikinan sekaan enemmänkin.


800 g omenaraastetta (tai noin 10 dl)
6 munaa
6 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2 dl jauhettuja pähkinöitä
(itse käytin 1 dl macadamiapähkinöitä + 1 dl pekaanipähkinöitä)
300 g voita


Kuorrute:
100 g voita
200 g Philadelphia -tuorejuustoa
300 g (n. 5 dl) tomusokeria
2 dl Rainbow kinuskikastiketta


Raasta omenat ja jauha pähkinät (voi jättää myös pois).

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Sekoita kuivat ainekset keskenään, sulata voi. Lisää vuoroin kuivat ainekset ja vuoroin voi taikinaan rauhallisesti sekoittaen. Lisää lopuksi omenaraaste ja sekoita, mutta älä kuitenkaan vatkaa.

Laita korkealaitaiseen uunipeltiin leivinpaperi ja kaada taikina sen päälle. Paista +200 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Kumoa paistunut pohja leivinpaperille ja anna jäähtyä kunnolla.


Valmista kuorrutus: Anna voin lämmetä huoneenlämpöiseksi, vatkaa se sitten tasaiseksi massaksi tuorejuuston kanssa. Vatkaa sekaan kinuskikastike. Siivilöi tomusokeri esim. desilitra kerrallaan kuorrutemassaan ja vatkaa tasaiseksi.

Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja nauti.