Gojimarjojen sanotaan olevan oikeita terveyspommeja, joten pakkohan niitäkin oli koettaa idättää. Homma kävi helpommin kuin olisin uskonutkaan. Laitoin ihan vain muutaman kuivatun marjan likoamaan veteen, taisin ehtiä pitää niitä astiassa vain neljä tuntia, kun huomasin niiden turvonneen kaksinkertaisiksi, ja arvelin saavani siemenet helposti talteen. 

WP_20150604_002.jpg

Sen jälkeen kävin töihin, nostin lionneet marjat talouspaperille, halkaisin ne terävällä veitsellä ja ryhdyin keräämään siemeniä talteen. Siemeniä muuten sitten riittääkin roppakaupalla näissä marjoissa, joten et välttämättä tarvitse kuin yhdestä siemenet talteen.

Liottaminen toimi muuten siinäkin mielessä erinomaisesti, että siemenet eivät takertuneet pahasti itse hedelmälihaan, kuten taas kuivissa marjoissa kävi; silloin siemeniä ei meinannut saada irti hyvällä tahdollakaan.

WP_20150604_003.jpg

Näille siemenille tein sen mitä niin monille siemenille tämän kevään aikana, laitoin ne kostealle talouspaperille ja minigrip-pussissa aurinkoiselle paikalle ikkunalaudalle. Aina välillä olen lämmittänyt näitä keittiön kaksoislampun alla, jotta nopeuttaisin itämistä.

Jo muutamassa päivässä ensimmäiset siemenistä näyttivät itämisen merkkejä, ja näin kuudentena päivänä totesin ensimmäisten itujen olevan jo sen verran isoja, että oli koittanut aika siirtää ne vihdoin multaan. 

WP_20150610_001.jpg

Nostelin siis kymmenen suurinta itua taimimultaan (tässä vaiheessa kasvatusta kananmunakennot käyvät erinomaisesti kasvatusalustoina) ja peitin ne mullalla. Loput siemenet jätin vielä itämään.

WP_20150610_002.jpg

Siirsin koko komeuden ikkunalaudalle aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan. Nyt sitten vain odotellaan milloin vihreää puskee mullan läpi. Lannoitusta otan kehiin vasta kunhan siirrän taimet seuraaviin astioihin.

Päivitys / 13.6.2015

Ensimmäinen itu puski esiin mullasta jo ensimmäisen yön jälkeen, mutta se on nyt saanut seuraa toisistakin. Ajattelin, että annan näiden olla edes sen aikaa tässä munakennossa, kunnes kaikki idut ovat ponnahtaneet esiin. Sen jälkeen istutan ne omilleen ja ihmettelen taas, että minne kaikki purkit saan mahtumaan.

WP_20150613_002.jpg

Päivitys / 7.11.2015

Goji on omituinen kasvaja, se ei näytä hääppöiseltä, mutta kasvaa pituutta ja yhtäkkiä siitä saatta ruveta työntymään uusia "oksia" kummista paikoista. Luin jostakin, että ensimmäisen talven ylitse gojia täytyisi pitää sisätiloissa, mutta että sen jälkeen sen voi istuttaa ulos. Ilmeisesti tuppaa leviämään samalla tavalla pihapiirissä kuin vadelmakin. Tässä on isoin gojini.

WP_20151106_013.jpg