Hyvä kun tätä yritystä uskalsi edes ajatella, saati sitten sanoa ääneen. Kiivin väitetään olevan hankala kasvamaan, koska ilmeisesti se on herkkä kuolla kupsahtamaan. Vaikka siis jonkin siemenen saisikin itämään, luultavasti suurin osa taimenaluista heittää kumminkin veivinsä. Lähdin siis jo sillä ajatuksella liikkeelle, että koko homma on täysin tuhoontuomittu yritys.

Otin kiivistä reilusti siemeniä talteen. Ongelmana näissäkin siemenissä oli hedelmäliha, joka täytyy saada pois, koska jos sitä jää siemeniin, se homehduttaa ne. Kippasin kaikki siemenet suoraan teesiivilään, jossa huuhtelin niitä ja joiden reunoihin siemeniä kevyesti hankasin, jotta hedelmäliha valuu pois, mutta itse siemenet jäivät siivilään. Siis ikään kuin paseerasin, mutta hyvin hellävaraisesti ja reilun veden kera.

Kun olin huuhtonut mitä olin huuhtonut, laitoin puhtaat kivet märälle talouspaperille, joka päätyi myös tuttuun tapaan minigrip-pussiin ja ikkunalaudalle lämpiämään. 

WP_20150517_007.jpg

Jo reilun viikon jälkeen ensimmäiset kiivin siemenet aukesivat ja lähtivät itämään. Ihmettelin, että tämä kävi niin nopeasti. Päätin kuitenkin, että pidän siemeniä parisen viikkoa ikkunalaudalla ja laitan ne sen jälkeen multaan minikasvihuoneeseen ikkunalaudalle, jotta saavat kasvaa pieniksi taimiksi mahdollisimman lämpimässä ja valoisassa.

Tässä kuvassa näkyy jo kuinka itäminen on lähtenyt käyntiin.

WP_20150523_005.jpg

Tässä vielä lähempää kuvattuna.

WP_20150523_002.jpg

Päivitys / 28.5.2015

Kurkistin kiivin siemeniä tänään ja nyt näkyville oli tursunnut jo sen verran paljon vihreääkin, että päätin istuttaa siemenet minikasvihuoneeseen. Pidin siemeniä siis ikkunalaudalla kahden viikon ajan. Tässä kuvaa itäneistä siemenistä.

WP_20150528_001.jpg

Ja näin ne päätyivät minikasvihuoneen kosteaan multaan.

WP_20150528_002.jpg

Peitin idut mullalla, laitoin kuvun päälle, mutta jätin luukun auki, jotta ilma kiertää. Itse minikasvihuone pääsi aurinkoiselle paikalle ikkunalaudalle, jotta valosta ja lämmöstä ei tule pulaa.

Itämisprosentti oli vallan mainio, ainoastaan kaksi siementä ei ollut itänyt.

Päivitys / 1.6.2015

Minikasvihuoneessa käy kuhina, kiivit kasvavat vauhdilla ja minä ihmettelen suu auki vieressä. Näin paljon vihertää jo.

WP_20150601_001.jpg

Päivitys / 13.6.2015

Kiiveillä alkoi olla kasvihuoneessa jo sen verran tiivis tunnelma, että otin sieltä eilen kahdeksan kappaletta jo erikseen purkkeihin. Valitettavasti minulla on edelleen puutetta tilasta, joten en voinut istuttaa niitä enempää omilleen. Olen erittäin yllättynyt, että nämä ovat itäneet ja selviytyneet käsissäni näin hienosti, koska kiivin sanottaan olevan tosi vaikea ja ilmeisesti kasvit ovat herkkiä kuolemaan. Nämä kaverit ovat italialaisesta kiivistä lähtöisin, joten tiedä sitten häntä ovatko ne kenties jotenkin parempia selviytymään?

Tässä kuvaa kasvihuoneen tunnelmista.

WP_20150612_010.jpg

Ja näin ensimmäiset pääsivät aurinkokylpyyn omissa purkeissaan, eivätkä olleet onneksi kupsahtaneet yön aikana.

WP_20150613_001.jpg

Päivitys / 7.11.2015

Kiivit itivät ja kasvoivat hyvin, muutama kupsahti joko liialliseen kasteluun aikaisessa taimivaiheessa, tai taisi jokin ehkä päästä kuivumaankin. Ihmeen hyvä onnistumisprosentti näissä oli, mutta moneen suuntaan on näitäkin sitten päässyt matkustamaan.

Tässä suurin kiivini, ne kasvavat tosiaan köynnökseksi.

WP_20151106_008.jpg