Joskus jo vuosia sitten tein itse bbq-kastiketta käyttäen pohjassa mm. tuorepuristettua ananasmehua, joka antoi kastikkeelle ihan mielettömän maun! Nyt kastikkeelle tuli taas käyttöä, koska juhannuksen ohjelmassa oli grillaamista, ja silloinhan kylkeen kaipaa hyvää bbq-kastiketta. Tekemässäni versiossa on jo hiukan potkuakin, joten jos et pidä tulisuuden määrästä, vähennä tabascon osuutta reseptistä.

Reseptissä vaaditun paseeratun tomaattikastikkeen voi tehdä itse, varsinkin silloin jos noudattaa SCD-ruokavaliota. Noin 500 g tomaattia, 1 paprika ja 1 sipuli paloitellaan, laitetaan uunivuokaan ja paistetaan +200 asteessa 30 minuutin ajan. Kun aika on kulunut, otetaan uunivuoka ulos, sekoitetaan ja laitetaan takaisin +200 asteeseen 30 minuutiksi. Tämän jälkeen poistetaan sipulit (olivat vain makua antamassa) ja soseutetaan joko blenderissä tai sauvasekoittimella. Soseutettu seos valutetaan vielä siivilän läpi (vispilällä vispaten), jolloin kuoret ja siemenet jäävät siivilään ja valmis kastike valuu läpi. Tätä voi tehdä kerralla isommankin satsin ja ylimääräisen pakastaa valmiiksi seuraavaa käyttöä varten.

WP_20170626_005.jpg

8 rkl paseerattua tomaattikastiketta

8 rkl tuorepuristettua ananasmehua

1 rkl väkiviinaetikkaa

3 rkl hunajaa

1/4 tl suolaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

1/4 tl valkopippuria

1/4 tl sellerijauhetta

1/2 rkl coconut aminos -kastiketta (tai soijakastiketta: tällöin voit jättää suolan pois)

3 tl tabascoa

 

Coconut aminos -kastike ei ilmeisesti kuitenkaan ole täysin SCD-kelpoinen, koska siinä on käytetty kookossokeria. Me kuitenkin ostimme pullon ja se on sen verran arvokas, että käytämme sen loppuun. Joudumme siis jatkamaan soijakastikkeen korvikkeen etsimistä, mutta siihen asti mennään coconut aminosilla. Itse pidän siitä enemmän kuin soijakastikkeesta, koska siinä on huomattavasti vähemmän suolaa. 

BBQ-kastiketta voi käyttää lisukkeena, mutta se sopii erinomaisesti myös kasvisten tai lihan valeluun ennen grillausta. Kastike sopii myös hampurilaisen väliin. Meillä makuraati ihastui ikihyviksi, joten uskallan sanoa, että tätä kastiketta valmistuu meillä toistekin.

Mukavia grillaushetkiä!