Laitan näistä tällaisen yhteispäivityksen. Tein aivan huvikseni kokeen, laitoin 14.3. ihan kaupasta ostettujen tomaattien ja paprikoiden siemeniä itämään. Nehän itivät kuin mielipuolet ja yhtäkkiä joka paikka tursusi tomaatin ja paprikan taimia niin, että niitä oli pakko lahjoittaa jo naapurillekin. Ongelmana näissä kaupasta ostettujen lajikkeiden kanssa on se, että ne on jalostettuja eikä tosiaan tiedä millaisia tomaatteja tai paprikoita tulee (tuleeko ollenkaan) ja ne saattavat olla oudon muotoisia tai pahoja. Siitä huolimatta halusin kokeilla. 

Tässä tomaatit, kasvu on ollut huikeaa, olen istuttanut ne kohtuullisen syvään, jotta varsi vahvistuisi.

WP_20150428_007.jpg

Tässä suurimmiksi kasvaneita tomaatteja.

WP_20150428_008.jpg

Ja sitten paprikaa kahta eri kokoa.

WP_20150428_013.jpg

Kastelen näitä joka toinen päivä vesitilkalla, koska minä kuulun niihin liian innokkaisiin kastelijoihin, jotka tuppaavat hukuttaa kasvinsa. Nyt on oikein pitänyt opetella, ettei saa antaa liikaa vettä.

Minun enoni oli muuten kerran ärtynyt, kun kirsikkatomaattien ostosiemenet olivat itäneet äärimmäisen huonosti, joten hän oli hakenut kaupasta kirsikkatomaatteja ja ottanut niistä siemenet talteen. Kuinkas kävikään? Hän oli saanut hyvän sadon erittäin herkullisia kirsikkatomaatteja. Joten toivon, että edes osa näistä onnistuisi.

Päivittelen tilannetta taas myöhemmin, mutta tosiaan suurimman osan jaan muihin osoitteisiin, koska näitä on minulla aivan liikaa omiksi tarpeikseni, siksi en voi raportoida kaikkien taimien osalta.

Päivitys / 15.5.2015

Taimia on niin hillittömiä määriä, että olen tosissani jaellut niitä vaikka mihin suuntaan. Tomaatit ovat jättiläisiä, jouduin istuttamaan niitä jo omiin kukkaruukkuihinsa, koska maitopurkit kävivät pieniksi. Lannoittanut en taimia kauheasti ole, lisäsin vain ruukkuun istutuksen yhteydessä hiukan luomulannoitusrakeita. Paprikat olen pitänyt vielä pienissä muoviruukuissa, laitoin niihinkin hiukan lannoitusrakeita, mutta niitä nähtävästi täytyy ryhtyä ruukuttamaan lähiaikoina.

Tässä kuva tomaateista, nämä ovat suurimpia taimia, jotka ovat korkeudeltaan miltei jo puolimetrisiä.

WP_20150515_004.jpg

Ja tässä paprikoita, isoimmat niistä ovat jo yli 20 cm:n korkuisia.

WP_20150515_006.jpg

Päivitys / 27.5.2015

Tomaatteja ja paprikoita on nyt matkannut uusiin koteihin. Suurimmat taimet ja yhden hiukan pienemmän, olen pitänyt itselläni. Välillä on tuntunut siltä, että sisustusta on saanut vaihtaa viikoittain noiden taimien vuoksi, koska varsinkin tomaatit on venähtäneet huikeisiin mittoihin. 

Ja niinhän siinä lopulta kävi, että kaatumaanhan ne rupesivat. Yritin miettiä kuinka saisin tuettua ne hyvin, mutta en uskonut onnistuvani tekemään sitä kepin avulla. Onneksi löysin netistä kuvia narulla tukemiseen, ja meillä oli vain yksi paikka, jonne tuon kyhäelmän saattoi tehdä. Se oli keittiössä, pienessä kasvihuoneessa, jota käytän hyllykkönä. 

WP_20150523_001.jpg

Taimet tuntuvat olevan kovin janoisia, eli miltei joka päivä niille saa laittaa vettä. Tarkoitus on jossakin vaiheessa hakea veteen liotettavaa lannoitetta, jota voin sitten taimille juottaa kerran viikossa. Toistaiseksi en ole ruukuttamisen jälkeen lisännyt lannoitetta ja hyvinhän nuo silti kasvavat. Viskasin huvikseni edellispäivänä pikkuisen kahvinporoja taimien juureen, eivätkä ne ainakaan vielä ole siitä suuttuneet, mutta en tosiaan uskaltanut paljoa laittaa. 

Myös paprikat voivat hyvin, vaikka eivät tällaisiksi jättiläisiksi sentään ole vielä venyneet.

Päivitys / 13.6.2015

Vihdoinkin tomaatit kukkivat, tai siis yksi niistä. En enää edes muistanut minkä värisiä tomaatin kukat ovat, ja kun nuo keltaiset kaverukset bongasin, ilahduin kovasti. Jättiläisiähän nuo tomaatit edelleen ovat, ja yhä toivon, etteivät ne enää kasvaisi pituutta, koska olen jo nyt helisemässä niiden kanssa. Mutta näin täällä kukitaan, mikä ilon päivä!

WP_20150612_001.jpg

Paprikoita siirrellessäni huomasin, että niihin on ilmestynyt nuppuja. Voi miten jännittävää!

WP_20150612_003.jpg

Päivitys / 6.11.2015

Päivitykset jäivät sitten loppukesästä kuitenkin tekemättä, kun urheilukärpänen puri sen verran mojovasti, että illat kuluivat ennemmin lenkkipolulla kuin blogin ääressä. Joka tapauksessa näistä tuli satoa. Tomaatteja tuli hiukan kitsaasti, mutta luulen kasvien kaivanneen kipeästi ulos. Saimme kuitenkin maistiaisia, ja hyviähän ne olivat.

WP_20150802_007.jpg

Paprikoita sen sijaan saimme enemmän, osa oli melko isojakin. Näin hauskasti värit vaihtuivat.

WP_20150829_001.jpg

Sitten paprikoita alkoi tupsahdella joka oksalla niin, että kasvit oli pakko sitoa kiinni, etteivät olisi tipahtaneet telineestä.

WP_20150906_001.jpg

Ja tällaisen sadon keräsin yhtenä päivänä.

WP_20150914_002.jpg

Aurinkoisen marraskuun kunniaksi yksi paprikoista lähti kukkimaan uudelleen, tämä kukka vielä pölytteli ihan tosissaan, että saas nyt nähdä onko vielä lisää hedelmiä tulossa.

WP_20151102_001.jpg

Tomaatit pistin jo pois, mutta paprikat saavat jäädä, koska ne ovat monivuotisia kasveja. En ottanut tomaateista siemeniä talteen, mutta yhdestä paprikasta otin, ihan vain siltä varalta, että jos satun tunaroimaan ja kaikki kolme kasviani kuolevat yhtä aikaa. Tarkoitus on kylvää nekin siemenet taas keväällä, ehkä pidän kasvin tai pari itselläni, mutta loput laitan taas eteenpäin.