Saatiin talvella kotopuolesta paljon pellossa kasvatettuja valkosipuleita, jotka olivat jääneet pieniksi kooltaan kylmän kesän vuoksi ja koska pieniä valkosipulinkynsiä on tylsä nyrhiä, päätin paahtaa ne uunissa ja tehdä sosekeitoksi. Osa valkosipuleista oli niin pieniä, että kolme vastasi kaupan yhtä kokonaista. Resepti on mitoitettu kaupan keskikokoisille valkosipuleille. Keitto sopii SCD-ruokavaliota noudattavalle ja karppaajalle.

Paahdetun valkosipulin maku on huomattavasti miedompi kuin tuoreen, mutta tätä keittoa ei kannata tarjota sellaiselle, joka ei valkosipulista piittaa.

WP_20160516_002.jpg

5 kokonaista valkosipulia

2 porkkanaa

5 dl kanalientä (kasvisliemikin käy)

nokare voita

1/4 tl rouhittua mustapippuria

1 tl merisuolaa

2 1/2 dl kookosmaitoa

Lämmitä uuni +200 asteeseen. Leikkaa valkosipulien yläosasta "hatut" irti niin, että kynsien kärjet leikkautuvat pois mukana. Tämä helpottaa myöhemmässä vaiheessa kypsien valkosipulinkynsien puristamista ulos, jolloin työstäminen käy nopeammin. Pieni viilto kynnenkärkeen ei riitä, vaan siinä täytyy olla sellainen aukko, josta kynsi puristuu helposti ulos.

Laita valkosipulit alumiinifolioon ja uuniin noin 30 minuutin ajaksi.

Kuori ja paloittele porkkanat pieneksi. Laita kattilaan voita ja kuullota porkkananpaloja hetken aikaa. Kaada kasvisliemi sekaan, laita kansi päälle ja keitä, kunnes porkkanat ovat kypsyneet. Jos nestettä on kannesta huolimatta haihtunut paljon, voit lisätä vettä. Lisää suola ja mustapippuri.

Ota valkosipulit uunista ja purista kynnet ulos valkosipuleista. Huom! Jos kynnet eivät tule ulos suosiolla, ne eivät ole kypsyneet tarpeeksi ja silloin valkosipulit kannattaa laittaa takaisin uuniin. Lisää kynnet porkkanoiden sekaan, surauta sauvasekoittimella soseeksi. Lisää kookosmaito joukkoon, kiehauta vielä noin viiden minuutin ajan ja tarkista maku.

Tarjoile kuumana ja halutessasi leivän kera.