Hannah Milesin kirja juustokakuista taitaa koitua vyötäröni turmioksi. Kokeilin jo helmikuussa tätä reseptiä, kun menin istumaan iltaa ystäväni kanssa, ja voi hyvän tähden miten herkullista tämä juustokakku on. Varmaankin parasta, mitä olen maistanut! Ei ihme, että tämä kirja julkaistiin. :) Tosin yksi asia minua tässä kirjassa ärsyttää suunnattomasti, nimittäin se, että suomentaja on vääntänyt monet mitat grammoista desilitroiksi. Tiedän, että monella ei ole keittiövaakaa, mutta ne, joilla on, ärtyvät tästä muutoksesta yhtä paljon kuin minä (varsinkin jos tietävät, että alkuperäisissä resepteissä annettiin grammamääräisesti).

Tästä syystä lisäsin tähän reseptiin ne mitat grammoina, mitä alkuperäisessäkin oli niin ilmoitettuna, mutta säilytin myös desimitat niiden leipurien turvaksi, joilla ei keittiövaakaa ole.

WP_20150221_019.jpg

Tämä juustokakku on kahdeksalle hengelle, tarvitset tekemiseen 18 cm:n irtopohjavuoan, jonka syvyys on 5 cm.


Vadelmaraitakastike:

2 1/2 dl vadelmia (125 g)

1,2 dl sokeria (100 g)

1/2 dl vettä


Murupohja:

150 g digestive-tai grahamkeksejä

90 g (6 rkl) voita sulatettuna

2 1/2 dl vadelmia (125 g)


Täyte:

250 g mascarponejuustoa

2 1/2 dl ranskankermaa (250 g, tämän mittasin itse)

2 rkl tomusokeria

1 tl vaniljatahnaa tai -aromia


Valmista ensin vadelmaraitakastike, sillä sen täytyy jäähtyä ennen kuin se sekoitetaan juustotäytteeseen. Mittaa kattilaan vadelmat, sokeri ja 0,5 dl vettä ja anna kiehua noin 5 minuuttia tai kunnes seos on muuttunut siirapiksi. Siivilöi siement pois ja jätä siirappi jäähtymään.

Hienonna keksit monitoimikoneessa tai pane ne putaaseen muovipussiin ja murskaa kaulimella. Yhdistä murut ja voisula. Painele seos lusikan avulla tiiviiksi kerrokseksi voidellun ja paperilla vuoratun vuoan pohjaan ja reunoille. Asettele kaksi kolmasosaa vadelmista kehäksi pohjan reunoille ja levitä loput keskelle.

Vatkaa täytettä varten mascarpone ja ranskankerma sileäksi seokseksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri, lisää vaniljatahna ja vatkaa uudelleen. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa tomusokeria.

 Valuta hiukan vadelmakastiketta vadelmakerroksen päälle vuokaan ja kaada sitten puolet kastikkeesta juustotäytteen joukkoon. Sekoita varovasti, niin että täytteeseen tulee ohuita vadelmakastikeraitoja. Älä sekoita liikaa, jottei raitamainen vaikutelma kärsi.

Nostele täyteseos pohjan päälle vuokaan. Valuta lusikalla loput vadelmakastikkeesta kakun pinnalle ja tee veitsellä tai haarukalla raitakuvioita. Nosta kakku jääkaappiin ja anna olla kylmässä vähintään 3 tuntia tai kunnes täyte on jähmettynyt.


Huom! Kakkuun ei tosiaan tule mitään liivatetta tms., joten siitä syystä minä pelasin varman päälle ja valmistin tämän kakun jo edeltävänä iltana, koska kolmessa tunnissa kakku ei välttämättä olisi ehtinyt hyytyä. Suosittelen tätä kaikille muillekin, ettei ikäviä yllätyksiä satu. Kakku tosiaan hyytyi yhdessä yössä ja pysyi hienosti kasassa sitä leikatessa. Käytin pakastevadelmia.

Arvosana juustokakulle: 10/10.