Jauheliha on ollut minulle aina hankala ruokatarvike, ei siksi etten osaisi siitä laittaa mitään, vaan siksi, etten koskaan meinaa keksiä mitä siitä laittaisi. Jotenkin sitä on aikoinaan aina päätynyt tekemään jauhelihasta yhtä ja samaa, ja sen takia viimeiset viisi vuotta olen suunnilleen pyrkinyt välttämään sitä niin pitkään kuin mahdollista.

Phototastic-27_2_2017_d0573952-9182-4e46

Tein tätä keittoa pari ensimmäistä kertaa jo viime vuoden puolella, ja molemmilla kerroilla keitto hupeni ennen kuin ehdin edes kuvata tai reseptiä kirjata tänne. Kolmas kerta siis toden sanoi. Olkaa hyvät. Keitto sopii myös SCD-ruokavaliota noudattavalle (tarjoilu silloin siis ilman pastaa).

Reseptissä on monia eri vaiheita, joten pikaruokaa tämä ei missään nimessä ole, vaan kutsuisin ennemminkin puuhasteluruoaksi. Tomaattisoseen teen itse, samoin tietenkin lihapullat. Keitossa voi käyttää valmista paseerattua tomaattia, mutta se tietty vaikuttaa makuun, koska valmis paseerattu tomaatti on paljon vahvempaa kuin tämä kotitekoinen. Itse en käytä tomaattisosetta siivilän läpi, joten siemenet ja tomaatin kuori tulevat mukaan.

WP_20170227_001%20-%20Edited.jpg

Tomaattisose:

n. 10 kpl tomaatteja

4 valkosipulinkynttä

1 rkl kuivattua oreganoa

1 rkl kuivattua basilikaa

2 rkl oliiviöljyä

1 dl vettä

1/2 tl rouhittua mustapippuria

1/4 tl suolaa

Pese tomaatit, paloittele ja poista kannat. Lisää vesi ja tomaatit pieneen, laakeaan kattilaan ja kuumenna. Raasta joukkoon valkosipuli, lisää mausteet ja öljy, anna kypsyä niin kauan, että tomaatit on hajonneet soseeksi kattilan pohjalle. Surata koko seos sileäksi sauvasekoittimella. Nosta sivuun. Valmista kastiketta pitäisi olla noin 5 dl:n verran.

Valmista seuraavaksi lihapullat.

WP_20170227_002%20-%20Edited.jpg

Lihapullat

400 g sika-nautajauhelihaa (tulee maukkaimmat pullat)

1 dl raastettua parmesaania

1 kananmuna

1 tl kuivattua basilikaa

1 tl  kuivattua oreganoa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

1/2 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä


Raasta valkosipulinkynsi, lisää mausteet ja kananmuna. Sekoita hyvin. Lisää raastettu parmesaani ja sekoita, lopuksi lisää jauheliha. Puristele jauheliha maustemassan kanssa sekaisin huolellisesti. Laita uuni lämpenemään + 200 asteeseen. Pyörittele jauhelihamassasta pellillinen pieniä lihapullia, paista uunissa, leivinpaperilla suojatulla pellillä noin 15 minuutin ajan. Nosta jäähtymään. Lihapullista tulee veikeän näköisiä, kun parmesaani sulaa miten sattuu, kun kaavit ne pois leivinpaperilta, niin pidä huolta, että kaavit kaiken juuston mukaan, koska se tuo lisämakua keittoon. Leivinpaperille valuneen rasvan voi jättää kaapimatta.


WP_20170227_004%20-%20Edited.jpg

Sitten itse keitto:

2 pientä sipulia

3 laakerinlehteä

20 kokonaista mustapippuria

kourallinen persiljaa

1 sellerin varsi

1 porkkana

2 l vettä (lisätään tarpeen vaatiessa)

1 1/2 tl suolaa

1/2 tl rouhittua mustapippuria

1 tl paprikajauhetta

1/2 tl jauhettua valkopippuria

1 kiinankaali


Paloittele sipulit ja lisää ne laakerinlehtien, kokonaisten mustapippurien ja persiljan kera maustepalloon. Laita vesi kattilaan, nosta maustepallo mukaan. Raasta selleri ja porkkana karkeaksi raasteeksi ja lisää kattilaan. Laita mausteet joukkoon, sekoita hyvin ja keittele hiljaisella lämmöllä noin 20 minuutin ajan, jolloin maustepallo on tehnyt tehtävänsä ja voit nostaa sen pois keitosta. Lisää tomaattisose ja lihapullat, keittele noin viiden minuutin ajan. Suikaloi kiinankaali ja lisää kattilaan. Sekoita kiinankaali hyvin keiton sekaan ja nosta keitto pois hellalta (kiinankaalia ei ole tarkoitus keittää, se kypsyy kuumassa keitossa). 

Tarjoile keitto halutessasi pastan kanssa ja lisää pinnalle parmesaaniraastetta.