Viime aikoina kotona on herännyt mahdoton innostus kokeilla olisiko minussa viherpeukalon vikaa. En kuitenkaan tänäkään keväänä lähtenyt siemeniä hamstraamaan kaupoista, vaan olen tehnyt omia kokeita ihan vain kaupan ostohedelmien ja vihannesten siemenillä. Eipähän mene rahat hukkaan jos ei onnistukaan, koska biojätteeseen nuo siemenet olisivat päätyneet joka tapauksessa. Sama kait se sille päätyvätkö ne sinne mullassa uineina vai suoraan. 

Jo jonkin aikaa minusta on tuntunut, että tämä aluevaltaus on todella tarpeen, koska jos olen kerran niin kiinnostunut myös puhtaasta ruoasta (tiedetään, leivonnaiset ovat hyvin kaukana siitä), niin silloin minulla oikeastaan on velvollisuus tutustua myös tähän puoleen. 

Minulla on ollut kaksi mangon siementä jo itämässä jonkin aikaa, ja ne todella ovat lähteneet itämään, juuri on työntynyt purkin pohjaa kohti, mutta mitään ei toistaiseksi ole tullut pintaan. Odotellaan, ehkäpä ne sieltä ilmestyvät piakoin.

Ihan ensimmäiseksi mangon siemen kaivetaan esiin siemenkodasta, siis juuri siitä karvaturilaasta, joka hedelmälihan syömisen jälkeen jää jäljelle (kuorten lisäksi). Apuvälineeksi kannattaa ottaa terävä veitsi, ja tässä kohtaa täytyy olla varovainen, ettei tule puukottaneeksi siementä samalla. Työnsin siis veitsen kärjen siemenen reunoihin litteästä päästä, kun siemen (tai siemenen ydin) sijaitsee pulleassa päässä. Kun sain veitsen kodan sisään, kitkutin sitä reunoja pitkin niin, että sain lopulta revittyä kodan auki. Ja sittenpä siemen olikin helppo napata talteen.

Tältä itse siemen näyttää!

WP_20150327_005.jpg

En suinkaan keksinyt tätä omasta päästäni, vaan luin aika monesta eri lähteestä netistä, että näin kannattaa tehdä, koska tämä nopeuttaa itämisprosessia. Tärkeintä on, ettei siemen vaurioidu alkurytäkässä (kuten minulla kävi, toisesta siemenestä halkesi iso palanen, mutta silti se lähti itämään).  

Sen kummemmin en noiden kahden siemenen kanssa temppuillut, vaan tungin kukkapurkkeihin kosteaan multaan ihan pinnan tuntumaan, ja olen kastellut purkkeja päivittäin. Olisi ehkä kannattanut lueskella vähän pidemmälle, sillä myöhemmin huomasin, että koko hommaa olisi voinut koettaa hiukan nopeuttaa.

Koska meille on nyt mango maistunut, laitoin uuden kokeilun perään. Muuten toimin aivan samalla tavalla kuin noiden kahden kanssa eli siemen ulos kodasta, mutta tällä kertaa multaan tunkemisen sijaan laitoinkin siemenen kostean talouspaperiarkin sisään, jonka puolestaan suljin minigrip-pussiin.

WP_20150327_004.jpg

Minigrip-pussin lykkäsin kannelliseen pakasterasiaan ja kaappiin piiloon (pimeään).

WP_20150327_003.jpg

Aion pitää siementä kaapissa viikon ajan, mutta kerran päivässä tarkistan vain onko talouspaperiarkki kuivunut ja jos on, niin sumutan sen uudelleen kosteaksi. Tein tänä aamuna ensimmäisen sumutuksen.

Täällä on loistava ohje (englanniksi) kuvasarjan kera, ja sitä olen pyrkinyt noudattamaan. 

Päivitän tätä artikkelia aina sitä mukaa, kun jotakin edistystä tai uutta tapahtuu!

Päivitys 2.4.2015

Mangon siemen sai itää viikon verran kaapissa kosteaan talouspaperiin ja minigrip-pussiin kätkettynä. Tänään otin siemenen ulos ja olihan se itänyt, samalla myös pulskistunut kummasti keskeltä.

WP_20150402_003.jpg

Istutin siemenen kosteaan multaan kyljelleen, jätin sen lähelle mullan pintaa. Siirsin koko kukkapurkin ikkunalaudalle, joten kunhan kevätaurinko alkaa paistella, niin tämä kaveri saa siitä irti kaiken hyödyn. 

WP_20150402_004.jpg

 

Päivitys 10.4.2015

Olen suihkutellut aamuisin mangoa lempeästi huoneenlämpöisellä vedellä ja antanut sen nauttia siitä kevätauringosta mitä on ollut tarjolla. Välillä olen antanut sille hiukan enemmän vettä, ettei kuivu, mutta olen varonut liikaa kastelua, jolla ainakin joskus onnistuin tappamaan jonkun kasvin. Tänä aamuna huomasin ilokseni, että kokeiluni on tuottanut tulosta, mullan päälle oli ilmestynyt varren alku. Oi sitä ilonpäivää, kunhan tuo varsi tuosta kääntyy kunnolla pystyyn. Laitan tietenkin siitäkin kuvan sitten myöhemmin. Mutta tässä kuva tämän hetken tilanteesta.

WP_20150410_004.jpg

Päivitys 14.4.2015

Mangon varsi kääntyi pystyyn varsin nopeasti, muistaakseni jo samana iltana, kun edellisen päivityksen kirjoitin. Nyt se näyttää tältä. Suihkuttelen kasvia huoneenlämpöisellä vedellä aamuin ja joskus myös illoin, muutaman päivän välein lorautan sille hiukan enemmänkin vettä. Ainakin toistaiseksi kasvi voi hyvin ikkunalaudalla ja kasvaa koko ajan.

WP_20150414_004.jpg

Päivitys 28.4.2015

Mango kasvaa suorastaan silmissä, se on mahtava näky, tosin hölmöyksissäni taisin pistää sen hiukan liian pieneen purkkiin. Täytynee siirtää se kesän aikana isompaan. Mango juo kovasti, eli laitan tuonne aluslautaselle päivittäin vettä ja joskus lorautan pinnallekin. Upea kasvi se kyllä on. 

WP_20150428_005.jpg

Ja muuten, ne kaksi purkkeihin suoraa istuttamaani mangoa olivat täydellisiä floppeja. Ne itivät ainoastaan juuresta, mutta vartta ei koskaan ilmestynyt näkyviin, joten jouduin ne sitten heittämään pois. Kaikkein tehokkain idättämiskeino näyttää siis todella olevan tuo viikko kosteassa talouspaperissa ja minigrip-pussissa pimeässä kaapissa. Aion soveltaa sitä jatkossakin.

Päivitys / 15.5.2015

Tämä minun mangoni on ihan hillitön kaveri, koko ajan pukkaa uutta lehteä ja vesi sille maistuu todella kovasti. Pidän yleensä aina aluslautasella vettä, ja mango sen siitä ryystää sitä mukaa kuin tarvitsee.

Tätä kasvia on kyllä ilo seurata, koska se vain jaksaa kasvaa silmissä koko ajan. Suosittelen kaikille!

WP_20150515_014.jpg

Päivitys / 13.6.2015

Jälleen rakas mangolainen teki lehtiä. Jouduin vaihtamaan jo ruukunkin, kun se aiempi taisi olla hiukan liian pieni. Tämä on kyllä upea kasvi!

WP_20150612_005.jpg

Ilokseni sain tehtäväksi kasvattaa uuden mangon. Ystäväni on muuttamassa isompaan asuntoon ja ihastui mangoon, joten lupasin laittaa hänelle kasvamaan oman. Mango nyt odottelee vielä kypsymistä keittiön pöydällä, mutta välittömästi kun otan siemenen esiin, lähtee tämä projekti alusta liikkeelle. 

Päivitys / 7.11.2015

Jostakin syystä ei uuden mangon idätyksestä tullutkaan koskaan yhtään mitään. Mangot eivät vain yksinkertaisesti suostuneet itämään kesken kesän. Tai siis idätys onnistui jotenkin, mutta kasvamaan ne eivät lähteneet. Yritän keväällä uudelleen.

Ainokainen mangoni siis kasvaa, kukoistaa ja voi hyvin.

WP_20151106_004.jpg