Aiempi medovnik-yritelmäni kirvelsi hiukan takaraivossa, koska en onnistunut siitä tekemään sellaista, mitä oltiin reissuilla sekä Prahassa että Bratislavassa maisteltu. Löysin aiemmin lupaavan videon medovnikin tekemiseen ja tulin siihen tulokseen, että haluan testata miltä tämä maistuu.

Tässä linkki alkuperäiseen videoon ja reseptiin: http://www.czechcookbook.com/honey-cake-recipe-medovnik/

Kristyna näyttää hyvin seikkaperäisesti videollaan kuinka valmistaa kakun. Kondensoitu maito kannattaa tosiaan keittää jo edellisiltana valmiiksi, ettei leipomispäivänä homma viivästy sen takia. 

Päätin jo videota ensimmäistä kertaa katsoessani, että jätän saksanpähkinät pois, sillä haluan viedä tästä kakusta pari siivua ystävälleni, joka ei pidä pähkinöistä. Kakku on aivan liian iso yksin syötäväksi. :) Tämä muistutti myös ulkonäkönsä puolesta enemmän niitä kakkuja, joita maisteltiin Prahassa ja Bratislavassa, aiempi medovnik-yritykseni jäi hiukan vaaleaksi ja se harmitti silloin. Nostin kakun alustoineen väärinpäin käännetyn hedelmäkorin päälle. Pinta näyttää suklaarouheelta, mutta se on oikeasti vain murennettua kakkua.

WP_20140910_036-normal.jpg

6 dl erikoisvehnäjauhoja

1 rkl ruokasoodaa

226 g voita

hiukan reilu 1/2 dl hunajaa

3 kananmunaa

3 1/2 dl sokeria

(2,4 dl saksanpähkinöitä, itse jätin pois)

Kreemi:

1 prk kondensoitua maitoa

113 g voita


Keitä kondensoitu maitopurkki kattilassa kannen alla edellisenä iltana. Keittoaika on noin 3 tuntia, lisää vettä tarvittaessa. Jäähdytä purkki kylmässä vesihauteessa, mutta älä avaa ennen kuin ryhdyt leipomaan. 

Ota ihan ensimmäiseksi kreemiin tuleva voimäärä (113 g) pehmenemään huoneenlämpöön.

Minä aloitin piirrustushommista, eli piirsin aivan ensimmäiseksi leivinpapereihin (4 kpl) kakun "pohjakuvan". Leivinpapereita tarvitaan neljä, koska kerroksia kakkuun tulee neljä. Kristyna käytti videossaan noin 23 cm x 30 cm leikkuulautaa, mutta minulla ei sellaista ollut, joten käytin vuoan irtopohjaa, jonka koko oli 25 cm x 25 cm. Oli hyvä, että tein kakusta hiukan pienemmän, koska jätin päällisestä saksanpähkinät pois ja sen takia pinnalle ripoteltavaa rouhetta oli hiukan vähemmän kuin alkuperäisessä reseptissä.

WP_20140910_016-normal.jpg

Tee kreemi piirrustuspuuhien jälkeen, eli laavi kinuskiksi keitetty kondensoitu maitopurkki kulhoon ja lisää pehmentynyt voi 113 g. Älä missään nimessä sulata voita, sen tulee olla huoneenlämpöistä.

WP_20140910_018-normal.jpg

Vatkaa voi ja kinuski sähkövatkaimella, kunnes ne ovat sekoittuneet. Laita sen jälkeen kelmu päälle ja nosta seos jääkaappiin.

WP_20140910_019-normal.jpg

Valmista kakkupohjat. Siivilöi jauhot kulhoon, sekoita ruokasooda joukkoon. Laita vettä kattilaan ja kiehauta, anna sen porista hellalla hiljakseen. Nosta veden päälle kulho ja lisää siihen 226 g voita. Anna voin sulaa hiljalleen sekoitellen välillä puulusikalla.

WP_20140910_021-normal.jpg

Lisää seuraavaksi hunaja ja sekoita se voin sekaan puulusikalla. Lisää kananmunat (3 kpl kerralla) ja vatkaa seos hyvin. Sammuta levy ja vedä kattila sivuun liedeltä. Sekoita puulusikalla joukkoon kaikki sokerit (3 1/2 dl) ja vatkaa lopuksi jauho-ruokasoodaseos kerralla. Taikina on valmis, ota se pois vesihauteesta, laita uuni lämpeämään +175 asteeseen.

Taikinaa kuluu yhteen kerrokseen noin yhden kupillisen verran eli 2,4 dl tai juomalasillinen. Taikina on tahmeaa, hankalaa levittää ja makeaa. Levittämisessä kannattaa käyttää apuvälineenä siihen sopivaa lastaa, mutta koska minulla ei sellaista ollut, käytin milloin veistä ja milloin nuolijaa.

WP_20140910_023-normal.jpg

Käännä piirämäsi leivinpaperit alassuin (väärinpäin) niin, että piirrosjälki tulee pöytää vasten. Kaada ensimmäinen lasillinen taikinaa piirtämäsi kakun pohjakuvan keskelle ja levitä se hitaasti ja tasaisesti piirtämäsi viivojen yli. Pidä leivinpaperista tiukasti kiinni levittäessäsi ja yritä saada taikina yhtä ohueksi kaikkialta. Viivat on piirretty vain sen takia, että osaat levittää taikinaa tarpeeksi laajalle alueelle, eivätkä pohjapalat jäisi vahingossakaan liian pieniksi. Yli menevät osiot leikataan irti ja niistä tehdään kakkurouhe pinnalle, joten sen takia on tärkeää, että pohjat paistetaan tarpeeksi isoina. 

WP_20140910_024-normal.jpg

Kun ensimmäinen pohja on valmis, siirrä se pellille odottamaan paistoa. Levitä kaikki loputkin pohjat leivinpapereille mahdollisimman nopeasti, ettei taikina ehdi jäähtyä, sillä se on helpompi levittää lämpimänä.

WP_20140910_025-normal.jpg

Paista pohjat vuorotellen  +175 asteessa, paistoaika on noin 5-6 minuuttia. Jäähdytä pohjat ritilällä.

WP_20140910_026-normal.jpg

Pinoa pohjat päällekäin ja anna niiden jäähtyä vielä hetken aikaa. Käsittele pohjia varoen, sillä ne murenevat erittäin helposti.

WP_20140910_027-normal.jpg

Nosta kreemi jääkaapista huoneenlämpöön. Ota päällimmäinen pohja käsittelyyn, paina alkuperäinen kakkupohjamalli sen päälle ja leikkaa ylijäävät osat irti, nosta ne omaan kulhoonsa.

WP_20140910_028-normal.jpg

Käsittele loputkin pohjat samoin.

WP_20140910_029-normal.jpg

Laita kakunreunat monitoimikoneeseen ja silppua ne muruiksi.

WP_20140910_030-normal.jpg

Aloita kakun kokoaminen.

WP_20140910_032-normal.jpg

Nosta pohja alustalle, jolle aiot kasata kakun. Levitä tasaisesti noin neljännes kreemistä pinnalle.

WP_20140910_033-normal.jpg

Jatka samalla tavalla, mutta säästä viimeiseen kerrokseen hiukan enemmän kreemiä, sillä sen tulee riittää reunojen peittämiseen.

WP_20140910_034-normal.jpg

Kun olet levittänyt kreemin koko kakun päälle, lisää kakkurouhe. Minä aloitin reunoista, lisäsin ensin reunoille murut ison veitsen avulla, jolla ne oli helppo painaa kreemin.

WP_20140910_035-normal.jpg

Kun koko kakku on murun peitossa, peitä se foliolla ja nosta jääkaappiin maustumaan. Kakku on makoisampaa, kun on saanut "muhia" jääkaapissa yön yli. Kakku maistuisi varmasti hyvin jäätelön tai kermavaahdon kanssa, sihtasin näön vuoksi palan päälle tomusokeria ja kaakaojauhetta.

WP_20140910_037-normal.jpg

Maku oli parempi kuin ensimmäisessä medovnikissa, jonka tein, mutta silti tämä ei ollut aivan sellaista, mitä olen syönyt matkoillani. Ne ovat olleet luultavasti erittäin laadukkaita konditoriatason medovnikejä, eivät näin makeita, sillä tämä taitaakin olla kotoinen versio. Senpä vuoksi ajattelin vielä jatkaa reseptin testaamista, ensi kerralla aivan omalla versiolla, josko sillä tavalla haluttu lopputulos löytyisi. Ja jotta homma ei kävisi aivan tylsäksi, aion tehdä tästä myöhemmin jonkinlaisen SCD-version. Mutta ensin se tavallinen versio.

Suosittelen tätä leivottavaksi, kun kylään on tulossa paljon makeannälkäisiä vieraita.