Viimeistä viedään joulukalenteriluukuissa, kun Tapaninpäivä koittaa, alkaa joulu olla tältä vuodelta jo taputeltu.
Ensin voi herättää ihmetystä, että mitäs tämä tällainen on, kun luukun avaa. Öljyä, silikonisia muffinivuokia ja siemeniä sekä pähkinöitä. Ajattelin, että viimeisen juhlapyhän kunniaksi alkaa mieli jo herätä kinkkukoomasta ja kenties tekee mieli muistaa lintuystäviäkin.
Näistä aineksista on siis tarkoitus tehdä siemenkakkuja linnuille. Lisäksi tarvitaan narua, jota varmasti löytyy askartelevasta perheestä entuudestaan.
Tämä resepti on oman testauksen tulos.
Ensimmäinen versio meni mönkään, koska siinä oli liikaa kookosöljyä suhteessa siemeniin, ja kun yritin tehdä sellofaanin ja piparkakkumuottien kanssa, niin tietenkin osa öljystä karkasi. Tulos oli aivan liian sottainen minun makuuni, joten hienosäädin reseptiä toisella koe-erällä.
Sepä onnistuikin jo paremmin. Silikonimuotit on ehdottomia tässä, koska metallisiin jämähtää kuitenkin kiinni, samoin luulen käyvän paperisille. Silikoni irtoaa näiden ympäriltä mainiosti.
Tässä ohje kuuteen muffinivuokaan riittävään siemenkakkuseen.
1 dl kookosöljyä
1 1/2 dl siemeniä
1 1/2 dl murskattuja maapähkinöitä
Sekoita siemenet ja pähkinät keskenään. Sulata kookosöljy lämpimässä vesihauteessa, kunnes se on juoksevaa.
Lisää siemenet kookosöljyyn, sekoita huolellisesti. Laita narut vuokiin ja nostele lusikalla siemenseosta ja öljyä päälle, jotta se pysyy paremmin.
Anna kakkusten jähmettyä huoneenlämmössä jonkin aikaa, nosta ne sitten pakastamista kestävään rasiaan ja laita pakastimeen tunniksi.
Irrota lopuksi siemenkakut silikonivuoista ja säilytä jääkaapissa siihen saakka kunnes tarjoilet siivekkäille ystäville.
Kommentit