Jotkut ryökäleet lähtivät kuukaudeksi Thaimaahan, kun itse olen hinkunut tropiikkiin koko kevään (mahtoi olla matkamessujen syytä). Piti sitten lohdutella itseään valmistamalla satsi pad thaita, joka onnistui erinomaisesti.

Phototastic-16_2_2017_58583d4b-a6f5-489e

Pad thai on tullut Thaimaan reissuilla tutuksi. Ensimmäisellä kerralla söin sitä vähän liian usein, ja siitä tulikin sitten kiintiö pitkäksi aikaa täyteen. En tiedä, riisinuudeleiden kanssa tätä valitettavasti tapahtuu usein ainakin minun kohdalla, siis kyllästyn niihin hirveän nopeasti. Sen sijaan muut nuudelit maistuvat paremmin ja useammankin päivän peräkkäin.

Pad thai on yleensä mieto ruokalaji, josta tuliseen ruokaan tottumaton voi kaakkois-Aasian makumatkansa aloitella. Ruoka syntyy kätevimmin wokissa, mutta onnistuu myös paistinpannulla, kuten allekirjoittanut teki. Pad thaita kannattaa tehdä vain kerralla syötävä annos, koska se ei valitettavasti ole enää seuraavana päivänä yhtä maistuvaa.

Valmiskastikkeisiin suhtaudun yleensä hiukan epäluulolla, mutta satuin löytämään läheisestä Aasian kaupasta pullollisen pad thai -kastiketta, joten pakkohan se oli mukaan ostaa. Myös isommat ruokamarketit tarjoavat pad thai -kastikepulloja, esim. Spice upilla ja Santa Marialla on omat tuotteensa, mutta väriltään ne ovat yllättävän punaisia, kun taas minun ostamani on tummanruskeaa. No, värillä tuskin on väliä, kunhan maku vain toimii.

Pad thai -kastikkeen voi valmistaa myös itse, ja näin minäkin aion tehdä lähiaikoina. Kastike on helppo, siihen tulee vain tamarindia (toiset käyttävät mehua, toiset tahnaa), kalakastiketta, palmusokeria ja vettä, itse ehkä laittaisin lisäksi hiukan soijakastiketta tai suolaa joukkoon.

Tästä satsista riittää syömistä kolmelle aikuiselle (tai kahdelle hyvin nälkäiselle).


1 dl rouhittuja cashew-pähkinöitä

2 rkl voita tai gheetä

1 rkl manteliöljyä (myös oliiviöljy käy)

480 g maustamatonta broilerin filettä suikaleina

2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja raastettuna

2 tl paprikajauhetta

1/2 tl inkiväärijauhetta

1/2 tl chilijauhetta

1/2 tl suolaa

1/2 dl -  1 dl vettä

250 g munanuudelia 

1/2 - 1 dl (maun mukaan) pad thai -kastiketta

1 kananmuna

2 dl suikaloitua kiinankaalta

muutama suikaloitu pinaatinlehti tai korianteria koristeeksi


Aloita ruoanlaitto paahtamalla murskatut pähkinät. Paahda ne kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes ne ruskettuvat kauniisti. Siirrä syrjään odottamaan (erilliseen astiaan).

Suikaloi broileri, laita voi ja öljy pannulle, raasta pinnalle valkosipuli ja lisää mausteet. Sekoita. Anna lämmetä ja lisää suikaloitu broileri. Tarkista tässä vaiheessa munanuudelien valmistusohje. Itse käytin sellaisia, joille riitti 2 min. kiehuvassa vedessä, josta ne pääsivät suoraan paistinpannulle.

Paista kana kypsäksi, lisää tilkka vettä ja lisää kypsentämäsi munanuudelit. Riko kananmunan rakenne haarukalla ja sekoita joukkoon. Lisää suikaloidut kiinankaalit ja paista pannulla kunnes ne menettävät rapean rakenteensa ja kunnes kananmuna on kypsynyt ruoan seassa. Lisää kastike, sekoita ja nosta pois levyltä. Annostele valmiiksi lautaselle ja lisää  pinnalle paahdettu pähkinärouhe sekä lehdillä vihreää koristeeksi.

Ellei syöjiä ole kuin yksi, voi tehdä niin, että paistaa kanat valmiiksi, laittaa niistä ylimääräiset sivuun ja seuraa reseptiä loppuun saakka (paitsi pienentää ainesmääriä suhteessa sopivasti). Ruoka tulee nopeasti, koska tässä reseptissä suurin osuus on juurikin kanojen paistaminen.

Minusta kokeiluni onnistui erinomaisesti, vaikka lähikaupasta en saanutkaan niitä aineksia, joita toivoin. Kokeilen tehdä tätä myöhemmin uudelleen hiukan eri tavalla ja omatekoisella pad thai -kastikkeella, joten siksi nimesin tämän ykkösversioksi.

Ai niin, tämä ruokalaji syödään useimmiten lusikan ja haarukan kera, mutta minä nautiskelin puikoilla, koska ne jotenkin nyt sopivat parhaiten tunnelmaan.