Koska sää on kuin syksyllä ainakin sateiden puolesta, niin mieli halaji kuumaa keittoa. Ja jotta keitto ei olisi kovin tylsää, väsäsin pitkästä aikaa marokkolaisperäistä harira-keittoa, joka on erään ystäväni tekemänä maailman parasta ruokaa. Harira oli useampi vuosi takaperin meillä melkein arkiruokaa, mutta se valitettavasti unohtui ruokavaliomuutosten vuoksi jonnekin arkistojen uumeniin. Onneksi tänään muistin keiton ja sain päähäni tehdä tätä pitkästä aikaa. Tässä on minun versioni keitosta.

WP_20150709_001.jpg

Ainesluettelo näyttää hurjan pitkältä, mutta se johtuu monista eri mausteista. Jos lähikaupasta ei löydy jeeraa eli juustokuminaa, tilalle varmasti sopii korianteri. Lisäksi tämä keitto on kevyttä, joten se on ihanteellista linjoistaan huolehtivalle.

Aloita valmistaminen broilerista.

10 g (noin 1/2 rkl) voita

480 g broilerin fileitä suikaloituna

2 murskattua valkosipulin kynttä 

1 tl paprikajauhetta

1 tl kurkumaa

1 tl jeeraa eli juustokuminaa

1/2 tl inkiväärijauhetta

1/2 tl suolaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

Laita rasva pannulle, lisää valkosipuli, suikaloidut broilerin fileet ja mausta. Paista hiljaisella lämmöllä läpikypsiksi. Odottaessasi laita keittopohja tulemaan.


Keittopohja:

1 1/2 l vettä

1 1/2 tl suolaa

2 sipulia

1 rkl kuivattua persiljaa

3 laakerinlehteä

14 kokonaista mustapippuria

3 sellerinvartta

Laita vesi kiehumaan, paloittele sipulit ja sellerit, ja lisää ne mausteiden kanssa maustepalloon. Vaihtoehtoisesti voit antaa niiden kiehua vedessä ja siivilöidä ennen muiden ainesten lisäämistä pois. Itse suosittelen maustepalloa, koska sen ansiosta mausteet voi pitää keitossa ihan loppuun saakka. Anna keittopohjan kiehua kannen alla ainakin sen aikaa, että kanat ovat kypsyneet.


1 prk (370 g) chilitomaattimurskaa

1 prk (huuhdeltuna 170 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 dl (50 g) rakettispagettia

1 kananmuna (raaka)

Surauta chilitomaattimurska sileäksi sauvasekoittimella ja huuhtele kikherneet lävikössä. Lisää tomaattisose, kikherneet ja rakettispagetti keittoon, anna kiehua vielä noin kymmenen minuutin ajan tai kunnes rakettispagetti on kypsynyt. Poista maustepallo keitosta ja tarkista maku. Riko kananmuna lasiin, ja kaada ohuena norona keittoon koko ajan vispaten. Tarjoa jonkin erinomaisen hyvän vaalean leivän kanssa, esim. patonki käy todella hyvin yhteen tämän keiton kanssa.

Minä syön aina keittoni runsaan liemen kera. Vaaleat pienet haituvat liemessä ovat sekaan vispattua kananmunaa.

WP_20150709_002.jpg

Laskelmieni perusteella 100 g keittoa sisältää 45 kcal, joista 4,5 g on hiilihydraatteja, 3,8 g proteiineja ja 1,3 g rasvaa, joten tämä sopii loistavasti myös ruokavaliotaan keventävälle.