Tein kokeeksi SCD-ruokavalioon soveltuvaa mysliä, joka on samalla siis gluteeniton, viljaton ja sokeriton. Hyvää tuli, mutta paistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei vahingossakaan pääse palamaan. Tein nyt tämän helpomman kautta eli ostin kaikki tykötarpeet lähikaupasta. Yhteensä tähän siis upposi noin 12 dl erilaisia pähkinöitä tai niistä tehtyjä rouheita ja hiutaleita, tuon määrän lisäksi iskin joukkoon vielä hedelmiä. Kookoshiutalepussi taisi olla Sallisen, muut pähkinät olivat Meiran pusseja.

SCD-ruokavalioa noudattaessa erityisesti alkuvaiheessa kannattaa lisäillä varovaisesti eri pähkinöitä ruokavalioon. Tämän voikin ensiksi tehdä vähän vähemmällä repertuaarilla, meillä ainakaan manteli tai kookos eivät ole koskaan aiheuttaneet oireita, joten ihan ensimmäinen kokeiluerä kannattaisi tehdä vaikka ainoastaan niitä käyttäen. Myöskään kuivatut hedelmät eivät ole aiheuttaneet ongelmia. 

WP_20140817_001-normal.jpg

Liemi:

1 dl vettä

1 dl hunajaa

1 rkl vaniljauutetta

ripaus suolaa

Kiehauta ainekset kattilassa, anna kiehua hiljalleen noin 12 minuutin ajan ja jäähdytä. Jäähtyessään seoksesta tulee siirappimaista. Halutessasi voit lisätä joukkoon hiukan kanelia.

Mysliaines:

100 g kookoshiutaleita

80 g mantelirouhetta

70 g saksanpähkinöitä

80 g hasselpähkinärouhetta

70 g kuorettomia pekaanipähkinöitä

100 g kuorimattomia manteleita

70 g cashewpähkinöitä

Rouhi pähkinät, sekoita ne keskenään ja kaada siirappimainen hunaja joukkoon. Sekoita hyvin. Levitä mysli ohuena kerroksena kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille, laita uuniin +150 asteeseen. Sekoittele mysliaineksia noin 5 min. välein, lisäksi vaihda 10 min. jälkeen peltien paikkaa, jottei yläpuolella oleva pellillinen pääse palamaan. Paista noin 20 minuutin ajan, laske sitten uunin lämpötilaa +100 asteeseen ja paista noin 10 min. Ole tarkka paiston kanssa, etteivät kalliit ainekset pääse vahingossakaan palamaan. Myslin on tarkoitus kuivahtaa, ei palaa. Jos mysli on vielä paiston jälkeen "kosteaa", jätä uuniin jälkilämmölle.

Lisäksi:

2 dl Urtekramin aurinkokuivattuja taateleita

1 pss (43 g) Green Tree Apple Chips -omenalastuja

halutessasi koristeeksi pakastekuivattuja mansikoita tms.

WP_20140817_003-normal.jpg

Jäähdytä mysli, lisää sekaan pilkotut hedelmät, sekoita hyvin ja säilö lasipurkkeihin. Nauti jogurtin ja tuoreiden hedelmien tai marjojen kera.