Phototastic-25_11_2016_80810e43-acb9-403

Näihin löysin sattumalta idean netistä ja innostuin niin, että päätin toteuttaa oman. Halusin tehdä pienen, lapsen käteen sopivan version, joten päätin tehdä lumisadepallon pilttipurkkiin.

Tähän tulikin sitten useampi työvaihe. En halunnut lähteä ryntäämään pitkin kauppoja etsimään tarpeeksi pieniä piparkakkumuotteja, joten tekaisin pari sellaista ihan itse. Se sujuikin aika helposti foliovuoasta leikellen ja taitellen. Muoteista tosiaan kannattaa tehdä tarpeeksi pieniä, koska keksit kuitenkin turpoavat hiukan isommaksi paiston yhteydessä ja jos jo muotit ovat siinä ja siinä, että sopivatko pilttipurkista sisään, niin turvonneet keksit tuskin sinne mahtuvat.

Phototastic-10_11_2016_084c77f2-995d-4ea

Leikkasin siis foliovuoasta suikaleita, jotka taittelin viivottimen avulla. Folioiden päät voi joko pujottaa toistensa sisään ja teipata tai sitten leikata toiseen päähän aukko ja pujottaa siitä muotoiltu folio sisään, kuten alla näkyy.

Phototastic-2_12_2016_39bff847-937b-4429

Kuvioita voi tehdä monenlaisia, minä pitäydyin melko yksinkertaisissa tällä kertaa. Pieni epätasaisuus ei haittaa, koska keksit kuitenkin turpoavat hiukan uunissa.

Phototastic-2_12_2016_bf322aed-e29b-43ca

Tiesin, että kalenterin vastaanottopäässä nautiskellaan piparkakuista, joten teinkin tilalle ihan tavallisia suklaapisarakeksejä. Reseptin lainasin Kinuskikissalta.

Kotitekoisilla muoteilla leipoessa suklaa kannattaa raastaa pieneksi, koska muutoin muotit saattavat vääntyä.


150 g voita

1 1/2 dl ruokosokeria

1 muna

4 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

1 rkl kermaa

75 g suklaanappeja tai -rouhetta


Vatkaa voi ja ruokosokeri vaahdoksi, sekoita joukkoon muna. Yhdistä muut kuivat aineet ja sekoita taikinan joukkoon muutamassa erässä. Lisää lopuksi kerma ja suklaanapit. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin jäähtymään.

Phototastic-25_11_2016_e97d0087-8aff-421

Kauli jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi, ota muoteilla kuviot ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Paista (koosta riippuen) +200 asteessa noin 8 min. Anna jäähtyä ennen koristelua.

Omat keksit paistuivat ihan jo neljässä minuutissa, koska olivat niin pieniä, muista siis vahtia paistamista!

Kuorrutin keksit pikeerillä, tuli tosin liian paksua, mutta se ei lumisateen takaa haittaa.

Pikeerin valmistin vatkaamalla munanvalkuaista tomusokerin ja muutaman sitruunatipan kanssa, otin sitten pikeeristä useampia osia erikseen kannellisiin astioihin (muuten pikeeri jähmettyy heti) ja värjäsin kaakaojauheella ruskeaksi, tilkalla Bonnen mangososetta vaaleankeltaiseksi ja tilkalla Bonnen mansikkasosetta vaaleanpunaiseksi. Mustikalla ja venhänorasjauheella olisi taatusti saanut myös kivaa väriä aikaan.

Laitoin jokaiseen purkkiin kaksi kukkurallista teelusikallista kookoshiutaleita. Ne voi ottaa talteen kun keksit on syöty ja käyttää vaikka leivonnassa tai paahtaa kotitekoisen mysliin.

Phototastic-25_11_2016_728058cf-8e56-495

Koska lumisadepallosta puuttuu vesi, niin kookoslumi ryöpsähtää hitaan leijailemisen sijasta kerralla tyypin niskaan, mutta siltähän se joskus itsestäkin tuntuu, kun oikein kunnon lumisadepäivä osuu kohdalle. Tai vaikkapa kun aura-auto ajaa ohitse. Harkitsin myös tomusokeria lumeksi, mutta luulen, että se pölisee liikaa.

Näiden lumisadepallojen tarkoitus on oikeastaan vain ilahduttaa lapsukaista. Toivotaan, että pallot kestivät postikuljetuksen puolen Suomen halki.