Joskus SCD-ruokavalion noudattaminen käy hermoille jatkuvan kokkauksen vuoksi, koska vaihtoehtoina ei ole sitä, että haetaanpa pizza kaupasta. Sellaisina päivinä täytyykin tehdä sitten jotakin ekstrahyvää ruokaa.

Törmäsin netissä pari päivää sitten oikein mukavaan blogiin, jossa testaillaan vuodelta 1935 painetun keittokirjan reseptejä. Koukutuin välittömästi, sillä vaikka postauksia ei ole montaa (blogin on melko tuore), niin monia näistä resepteistä voi syödä SCD-ruokavaliollakin tai vain vähäisellä muuntelemisella.

Joten pakkohan minun oli kokeilla heti toisia blogissa mainostetuista täytetyistä tomaateista sekä parsaa ja juustoa italialaiseen tapaan. Seuraksi haimme kahdesta eri kaupasta kahta eri parmankinkkua (kyllä, on olemassa kahta lajia, joissa ei ole mitään muuta kuin suolaa ja itse lihaa, ja ne sopivat SCD-ruokavaliota noudattavalle) ja minä pistelin vielä fetalla ryyditettyä salaattia kyytipojaksi.

WP_20150607_004.jpg

Ihanan kaunis lautanen, ja voihan pojat, mikä lounas! Ilman kinkkuakin vatsa olisi täyttynyt, mutta se oli kuin piste i:n päälle.

Tein ehkä jotakin hiukan eri tavalla kuin alkuperäisissä ohjeissa, joten laitan tänne oman versioni.


Täytetyt tomaatit

9 isoa tomaattia

3 rkl tomaattisosetta

2 munankeltuaista

4 munanvalkuaista

1 rkl voita

1 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulin kynsi

runsas kourallinen emmental-juustoraastetta

1/4 tl rouhittua mustapippuria

1/2 tl suolaa

Aloita tomaattien kovertamisella Irrota tomaateista kannat biojätteeseen esim. tomaatin kannanpoistajalla. Leikkaa kantaosan kohdasta tomaatin kansi irti, tyhjennä tomaatin sisus (ja kansi) kattilaan. Tee näin kaikille tomaateille, ja laita valmiit leivinpaperin päälle pellille odottamaan. Valmista tomaatin sisuksista ja kansista tomaattisosetta keittämällä vesitilkan kanssa noin 15 min. Mausta ripauksella suolaa, purista joukkoon yksi iso valkosipulin kynsi ja anna hautua vielä muutaman minuutin verran. Kun seos on kaikin puolin pehmeää, surauta se sileämmäksi sauvasekoittimella ja nosta sivuun.

Ripottele leivinpaperin päällä odottavien tomaattien päälle oliiviöljyä (noin ruokalusikallinen) ja ripottele niiden pinnalle osa mustapippurista sekä suolasta. Laita uuni kuumenemaan +200 asteeseen.

Erottele munankeltuaiset ja -valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Laita tyhjään kattilaan 3 rkl äsken valmistamaasi tomaattisosetta kuumenemaan, vispaa joukkoon keltuaiset ja vasta lopuksi valkuaisvaahto. Nosta kattila pois levyltä, ripottele sekaan loput mustapippurirouheesta ja suolasta ja sekoita hyvin.

Ylimääräisen tomaattisoseen voit joko pakastaa tai laittaa rasiassa jääkaappiin odottamaan seuraavaa kokkauskertaa ja ruokalajia, jossa voit hyödyntää sen.

Täytä tomaatit kananmunatäytteellä.

WP_20150607_002.jpg 

Sulata 1 ruokalusikallinen voita ja valuta se lusikalla tomaattien päälle. Ripottele lopuksi juustoraaste tomaattien päälle, nosta uuniin ja paista +200 asteessa 10 minuuttia.

WP_20150607_003.jpg

Malta vielä hetki näiden ihanien tomaattien kanssa, kunnes saat parsankin valmiiksi. Nam!

WP_20150608_008.jpg

Parsaa ja juustoa italialaiseen tapaan

8 kpl vihreitä tankoparsoja

60 g raastettua parmesaania

25 g voita

suolaa keitinveteen

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja sillä välin taita parsat, koska kokonaisina valmistettuna alaosa on liian puisevaa syötäväksi. Parsat kannattaa napsauttaa poikki, koska veitsellä leikattuna en minä ainakaan osaa arvioida mistä ne kohdasta ne pitäisi katkaista. Kun vesi kiehuu, heitä sekaan reilusti suolaa ja nosta parsat veteen noin neljän minuutin ajaksi.

WP_20150608_009.jpg 

Lämmitä uuni +250 asteeseen ja laita ylälämmöt päälle.

Nosta parsat pois vedestä, anna niiden valua, ennen kuin laitat ne uuniastiaan. Ripottele pinnalle voinokareita ja parmesaania vuorotellen. Paista uunin yläosassa 8 minuutin ajan, tai kunnes juusto saa hiukan väriäkin.

WP_20150608_010.jpg

Nauti parsat parmankinkun, täytettyjen tomaattien ja salaatin kera. Tämä ateria saattaa aiheuttaa tajunnanmenetyksiä, koska se on niin herkullinen, joten istu tukevasti aloillasi, kun isket kiinni.

WP_20150608_011.jpg