Apua! Mustikat valtasivat pakastimeni ja täytyi keksiä niille äkkiä käyttöä, jotta sain lokeroihin edes vähän lisätilaa. Sain päähäni keitellä elämäni ensimmäistä kertaa kotitekoista mehua. Meillä ei ole mehumaijaa, mutta arvelin, että kattilassakin onnistuu. Ei muuta kuin testaamaan. Pikainen nettiopiskelu tuotti tulosta ja mehua saatiin vähällä vaivalla.

Tykkään juoda tätä mehua vedellä laimennettuna. Kannattaa juoda ensin iso lasillinen, lähteä sen jälkeen vaikkapa kävelylle peiliin katsomatta ja väläyttää matkan varrella kaikille vastaantuleville lämmin, mustikkainen hymy...

Tässä kuvassa mehua "raakana".

HPIM3576-normal.jpg

Melkoisen mustaa...

Ja heti perään vedellä laimennettuna (väri ei juuri vaihtunut):

HPIM3580-normal.jpg

Mehu valmistui seuraavasti:

 

1 kg pakastemustikoita (arviolta noin 2 litraa)

5 dl vettä

makeuttamiseen hunajaa noin 1/2 dl

 

Laita pakastemustikat ja vesi kattilaan, keitä kannen alla hiljalleen noin 20 minuuttia. Painele aina välillä mustikoita kauhalla kattilan seiniä vasten.

Siivilöimisessä voit käyttää tavallista siivilää, kuten minä tein, mutta silloin mehupullojen pohjalle tulee sakkaa. Paras lopputulos tulee, jos asetat siivilän päälle harsokankaan ja valutat mehut sen lävitse.

Kun mehu on siivilöity, makeuta se esim. hunajalla tai sokerilla. Sen jälkeen kiehauta mehu vielä nopeasti, jäähdytä ja pullota. Valmista mehua saat noin litran verran.

 

Meillä olisi ollut tuota harsokangasta, mutta en halunnut värjätä sitä violetiksi. :)

 

Tähteeksi jääneelle marjamassallekin löytyi käyttöä. Laitoin marjamassan kattilaan kuumenemaan sen verran, että sain helposti sulatettua joukkoon ison ruokalusikallisen hunajaa. Sen jälkeen jäähdytin ja nostin jääkaappiin. Marjamassaa on syöty meillä maustamattoman jogurtin ja pannukakkujen kera.