Olen juonut kylmäuutettua kahvia säännöllisen epäsäännöllisesti jo yli vuoden ajan. Joisin ehkä vähän säännöllisemmin, jos vain aina muistaisin laittaa tekeytymään, mutta kun tuppaa useimmin unohtumaan. Lisäksi mulla on kyllä tähän tarkoitukseen aivan liian pieni pressopannu, pitäisi olla vähintään litran vetoinen, kun nykyisestä tulee juurikin vain yhden mukillisen verran.

Mustaa kultaa.

20180602_224258%20-%20Edited%20%281%29.j

Kylmäuutettu kahvi on erinomaista eri kahvilaatujen makutesteihin, koska kylmänä uutetusta kahvista maistaa parhaiten kaikki sen makuvivahteet. Silloin kun kahvi on kuumaa, maut eivät pääse esiin. Lisäksi itse tykkään juoda aina kahvini lattemaisina, laitan puolet kuumaa maitoa ja puolet mutteripannulla keitettyä kahvia, jolloin kahvi on kuumaa kuin ruoja, kun se valmistuu lasiin. Sen sijaan kun kuumentaa maidon ja lisää jääkaapista suoraan kylmäuutettua kahvia joukkoon (sitä tarvitsee vähemmän kuin kuumana koska on vahvempaa), niin pääsee juomaan aamukahvinsa heti ilman odotteluja. Ja kolmas huippuhyvä puoli on se, että kylmäuutettu kahvi ei närästä ainakaan minua. Vaikka juonkin lähinnä vain tummapaahtoista mutteripannulla keitettyä kahvia, niin silti minuakin närästää joskus. Kylmäuutettuna ei närästä yhtään.

Prosessi minun keittiössäni menee seuraavanlaisesti.

2 1/2 dl kylmää vettä

4 kahvimitallista mielellään vastajauhettua tummapaahtoista kahvia

Mittaa kahvi ja vesi pressopannuun, laita jääkaappiin uuttumaan vuorokaudeksi. Kun kahvi on valmista, paina pressopannun mäntä alas, valuta esim. kahvinkeittimen suodatinta apuna käyttäen kannuun. Kahvinkeitin ei tietenkään ole päällä, kun tämä tapahtuu.

WP_20161205_005.jpg

Kylmäuutetusta kahvista saa varmasti maistuvaa jääkahvia, mutta en ole itse vielä kokeillut, koska tykkään tehdä jääkahvini Thaimaasta haetun inspiraation mukaisesti. Ehkä laitan kokeiluun uusia ideoita ja päivitän sitten tänne, jos totean onnistuneeksi.

Läheltä kuvattuna tulee ensin mieleen coca cola, mutta on parempaa. 

20180602_224307%20-%20Edited.jpg