Äly ja väläys. Keksin kuinka tehdä valkokastike ilman maitoa ja ilman vehnäjauhoja. Tämä mullistaa SCD-kokkauksen täysin. Ensimmäinen yritelmä toteutui kukkakaaligratiinina ja yhden hengen testiryhmä kehui satsia maukkaaksi. Piti tehdä toinen annos heti perään.

WP_20160428_008.jpg

Meillä sattui olemaan pakastettuja kasviksia vain ja ainoastaan siitä syystä, että naapuri on muuttamassa ja myi pakastimensa. Oli siis tullut kiire tyhjentää pakastin. Näinpä meillekin päätyi muutamia pakastevihannespusseja. Muuten olisin tietenkin tämänkin tehnyt tuoreisiin, nopsasti keitettyihin kasviksiin, mutta näin tällä kertaa.

450 g pakastekasviksia (itse käytin parsakaali-kukkakaali-porkkana -seosta)

20 g voita

1 1/2 rkl kookosjauhoa

2 1/2 dl kookosmaitoa

100 g juustoraastetta (emmental ja parmesaani)

1/4 tl suolaa

1/8 tl rouhittua mustapippuria

ripaus muskottipähkinää

Ota pakasteet sulamaan ajoissa.

Raasta juusto. Pilko kukkakaalit ja parsakaalit hiukan pienemmiksi vuokaan. Laita uuni lämpenemään + 225 asteeseen.

Sulata voi kattilassa, vispaa joukkoon kookosjauhot ja sekoita hyvin. Lisää vähitellen kookosmaito ja mausta. Anna seoksen kiehahtaa ja nosta sivuun levyltä. Sekoita joukkoon noin puolet juustoraasteesta.

WP_20160428_003.jpg

Kaada valmis valkokastike kasvisten päälle.

WP_20160428_004.jpg

Ripottele gratiinin pinnalle loput juustoraasteesta.

WP_20160428_006.jpg

Paista uunissa noin 30 minuutin ajan tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Tarjoile lisukkeena.

Jos haluat tehdä tämän ruoan täysin ilman maitotuotteita, voin sijaan tulisi silloin käyttää esim. kuumennusta kestävää oliiviöljyä tai vaikka kookosöljyä.