Meillä on tehty usein tätä kanakeittoa kokonaisesta kanasta, koska sitä makua ei voita mikään. Viime aikoina markettien hyllyille on ilmestynyt kokonaisia, maustamattomia kanoja, joita olemme riemusta kiljuen ostaneet. Tämä ruoka valmistuu ajan kanssa, vaatii hiukan näpertelyä viimeisessä vaiheessa, mutta lopputulos maksaa vaivan.WP_20150324_004.jpg


1 kokonainen kana

15 kokonaista mustapippuria

3 sellerinvartta lehtineen

3 isoa porkkanaa

4 laakerinlehteä

1 rkl kuivattua persiljaa

2 sipulia

1 - 1 1/2 tl suolaa

2-3 l vettä


Ota kana huoneenlämpöön siksi aikaa, kun valmistelet vihannekset. Pese, kuori ja paloittele porkkanat, laita ne valmiiksi isoon kattilaan. Meillä on käytössä viiden litran kattila. Paloittele sellerit ja sipuli, lisää ne maustepalloon, jos sellainen löytyy kotoa. Ellet omista maustepalloa, laita sipulit ja selleri mahdollisimman isoina paloina kattilaan, koska niitä ei ole tarkoitus syödä, ne ovat keitossa vain antamassa makua. Isot palat on tietenkin helpompi ottaa pois liemestä kuin pienet. Lisää maustepalloon myös pippurit, laakerinlehdet ja persilja.

Laita kana kattilaan porkkanoiden päälle, mutta katkaise koipiluut kummastakin koivesta. Älä paloittele kanaa muuten, vaan pidä se kokonaisena, koska se helpottaa taas käsittelyä loppupäässä. Koipiluut katkaisen aina siksi, että liemeen liukenisi myös mainiota luuydintä, joka tuo lisää makua keittoon. 

Lisää maustepallo sisältöineen, tai jos sellaista ei ole, niin loput kasvikset ja mausteet sekä suola. Kaada vettä sen verran kattilaan, että kana peittyy juuri ja juuri. Meillä noin 2-3 litraa, en ole mitannut tarkemmin. Laita kattilaan kansi päälle, nosta liedelle keskilämmölle ja anna hautua kuitenkin lähellä kiehumispistettä neljän tunnin ajan. Tarkista välillä ettei vettä ole haihtunut liikaa, koska jos on, niin lisää tarvittaessa ja pienennä kuumuutta.

Kun kana on hautunut kattilassa neljän tunnin ajan, nosta pois maustepallo ja siivilöi liemi toiseen kattilaan. Ota kana lautaselle, poista siitä nahka, luut ja muut syötäväksi kelpaamattomat osat. Laita liha takaisin liemen sekaan kattilaan. Ota siivilästä talteen myös porkkanat ja laita nekin kattilaan liemen ja kananpalojen kanssa. Tarkista vielä maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

WP_20150324_001.jpg 

Keitto on nyt valmista, sitä voi syödä sellaisenaan tai lisukkeiden kera. Meillä SCD-ruokavalioa noudattava osapuoli nauttii tästä uunijuuresten kera ja joskus ihan vain sellaisenaan, kun taas minä syön tätä useimmiten riisin kera. Tämä on mausteiden ja ainestensa puolesta sen verran lempeä keitto, että se sopii erityisesti SCD-ruokavalion alkuvaiheessa. Yksi varoituksen sana on tosin paikallaan; tämän jälkeen ei oikeastaan enää paloiteltuna myyty kana maistu. 

WP_20150324_007.jpg