Tämä projekti lähti alulle touko- ja kesäkuun vaihteessa.

Yritin epätoivoisesti saada itämään kirsikkaa, nektariinia, luumua ja persikkaa, mutta vain yksi aprikoosi oli sellainen, joka totteli toivettani. Näitä kaikkia hedelmiä yhdistää se seikka, että itse siemen sijaitsee kiven sisässä. Kiven rikkominen on taitolaji, ettei tule samalla särkeneeksi myös kiven sisällä olevaa siementä. Onnistuneita tuloksia saattaa saada joko ihan vain pähkinänsärkijää käyttämällä, tai talttaa ja vasaraa. 

Lueskelin aiheesta netistä, ja kävi ilmi, että siemenille pitää tehdä kylmäkäsittely ennen idättämistä. Aiemmin en uskonut tätä nektariinin kohdalla ja yritin idätellä niitä suoraan, mutta eihän siitä mitään tullut kuin pahaa hajua ja mädäntyneitä siemeniä. Näinpä vahingosta viisastuneena otin talteen kaikkien siemeniä, istutin ne kostutettuun multaan ja nostin jääkaappiin.

Tässä kuva nektariinin siementen keräämisestä.

WP_20150517_004.jpg

Ja näin nektariinin siemenet pääsevät jääkaappiin, tosin peitin kaikki siemenet kostealla mullalla, jotta ne saavat muhia kaikessa rauhassa pimeydessä.

WP_20150608_003.jpg

Siemeniä on tarkoitus pitää kylmässä jääkaapissa kuukauden verran, noin pari kertaa viikossa multaa kostuttaen sumuttamalla. Jos mitään ei näy, niin kylmäkäsittely jatkuu pidempään.

Päivitys / 17.6.2015

Kävin läpi kaikki siemenet jääkaapissa, ja yllätyksekseni yksi aprikoosi oli lähtenyt jo itämään, eikä mitenkään ihan vähän, vaan kunnolla. Aprikoosin siemenet ovat olleet vasta kaksi viikkoa jääkaapissa, joten olen hiukan tyrmistynyt tuosta suuresta innosta lähteä kasvamaan. Koska purkeille ei ole määrättömästi tilaa jääkaapissamme, laitoin osan siemenistä multaan minigrip-pusseissa, mutta jätin yläreunan auki, että ilma kiertää. Tällainen ylläri minua siis tervehti pussista.

WP_20150617_001.jpg

Otin koko siemenen varovasti esiin, putsasin ja pesin mullasta ja tältä se näytti. Yllättäen sekä varsi että juuri puskevat esiin samasta päästä.

WP_20150617_002.jpg

Hassu pieni siemen pääsi sitten omaan kasvatuspurkkiin kosteaan multaan ja lämpöisään paikkaan ikkunalaudalle. Piti laittaa tikku merkiksi, etten unohda mitä tulin purkkiin kylväneeksi. Nyt odotellaan, että muutkin siemenet innostuisivat yhtä lailla kasvuun.WP_20150617_003%201.jpg

21.6.2015 / Päivitys

Näin kasvaa aprikoosi.

WP_20150621_004.jpg

Päivitys / 7.11.2015

Ihana ainokainen aprikoosini on kasvanut reilusti, varsi on hyvin puinen ja kasvi viihtyy hyvin ikkunalaudalla. Tässä kuva puolentoista litran vissypullon kaverina.

WP_20151106_018.jpg