Ilahtuneena hunajaisen appelsiinilimonadin hyvästä tuloksesta päätin kokeilla tehdä kolatiivistettä. Alkuperäinen resepti löytyy täältä, mutta korvasin sokerin hunajalla, jotta sain tästä SCD-ruokavaliota noudattavalle oman limsan. Vähän päänvaivaa aiheuttivat sekä tähtianis että laventelinkukat, koska kumpaakaan ei mainittu erikseen ruokavalion kieltävällä tai sallitulla listalla. Otin kuitenkin nämä mukaan, koska niitä käytetään vain antamaan makua ja ne siivilöidään lopussa pois.

Lopputuloksesta sen verran, että tämän kolan maku on viipyilevä, joten kun juomaa maistaa ensin, niin tuntuu, että ei tämä miltään kolalta maistu, mutta tyypillinen maku iskee sitten jälkijunassa. Tietenkään tämä ei mitään coca-colaa ole, mutta ainakin tiiviste on valmistettu aidoista raaka-aineista. Värikin on vaaleampi kuin kaupan kolajuomissa, mutta tähän ei olekaan lisätty väriaineita.

WP_20150719_002.jpg

2 appelsiinin kuori raastettuna

1 sitruunan kuori raastettuna

1 limetin kuori raastettuna

1/8 tl kanelia

1/8 tl muskottipähkinää (mieluiten tuoreena)

1 sakara tähtianiksesta, murskattuna

1/2 tl kuivattuja laventelinkukkia

2 tl raastettua inkivääriä

puolikas vaniljatanko tai 1/4 tl vaniljajauhetta

1/4 tl sitruunahappoa (saa apteekista)

5 dl vettä

2 dl vaaleaa hunajaa

Laita kattilaan kaikki muut ainekset paitsi hunaja, kiehauta ja keitä alhaisella lämmöllä kannella peitettynä noin 20 minuutin ajan.

Laita hunaja kulhoon, nosta siivilä kulhon päälle ja peitä se harsolla. Valuta kattilan sisältö siivilään, ja purista harso varoen mahdollisimman kuivaksi esim. kokkipihtien avulla. 

Sekoita siirappi ja anna sen jäähtyä, pullota ja säilytä jääkaapissa. Tarjoile maun mukaan, esim. neljäsosa tiivistettä ja loput kivennäisvettä.