Kauhean matkakuumeen kourissa on jouduttu kärvistelemään jo pidempään, ja pahimpia oireita vastaan voi taistella lähtemällä makumatkalle omassa keittiössä. Halusin kokeilla vihdoinkin tehdä tahmeaa kookosriisiä, ja kävinkin vierailulla lähimmässä etnisessä kaupassa, josta sain tätä ostettua. Tähän jälkiruokaan sopiva riisi kulkee mm. nimillä sticky rice tai glutinous rice, tavallinen riisi ei missään nimessä sovi.

Jostakin syystä minulla on ollut kova päähänpinttymä siitä, että tähän jälkkäriin käytetään kookosmaidon lisäksi kondensoitua maitoa. Näin ei kuitenkaan reseptien perusteella taida olla, mutta minä tein oman kokeiluni kondensoidulla maidolla. Ja hyvinhän se onnistui.

Tämä jälkiruoka saattaa vaatia hiukan totuttelua suomalaisen suussa, mutta ei se oikeastaan hassumpaakaan ole.

WP_20151104_004.jpg

2 dl tahmeaa riisiä (sticky rice tai glutinous rice)

4 dl vettä

ripaus suolaa

Jotta elämä ei olisi liian helppoa, niin tahmean riisin keittäminen onkin sitten oma juttunsa. Oikeasti se kuuluisi valmistaa höyryttämällä, mutta en jaksanut ryhtyä kötöstelemään siivilää kattilaan tms. patenttia, joten päätin keitellä sen. Tätä riisiä ei tosiaan sitten keitetä kuten tavallista riisiä, vaan ensin yllämainitut riisi- ja vesimäärä suolaripauksineen laitetaan kattilaan, riisi sekoitetaan irti pohjasta ja annetaan liota kaikessa rauhassa neljän tunnin ajan.

Kun neljä tuntia on kulunut, tulee varsinaisen keittämisen aika. Riisiä ei missään nimessä saa sekoittaa keittämisen aikana, koska se menee muuten aivan mössöksi.

Nosta kattila kuumalle levylle, anna veden kiehahtaa ja laske sen jälkeen välittömästi lämpötila alhaiseksi. Nosta kansi päälle, mutta jätä raolleen ja keitä riisiä matalalla lämmöllä 10 min. Tarkista 10 minuutin jälkeen tilanne, tee kattilassa kiehuvan riisin keskeen kolo haarukalla, jotta näet onko vesi haihtunut. Jos vesi on haihtunut, laita kansi tiukasti päälle ja nosta kattila sivuun. Jos vettä on vielä kattilan pohjalla, jatka keittämistä 5-10 min., kunnes neste on imeytynyt.

Valmista kastike.

2 1/2 dl kookosmaitoa

1 1/4 dl kondensoitua maitoa

Kaada maidot kattilaan, anna kiehahtaa, mutta laske lämpö matalalle. Keittele hiljaisella tulella noin 5 minuutin ajan vähän väliä sekoitellen, ettei kastike pala pohjaan.

Kun kastike on valmis, kaada se muutamassa erässä koko ajan sekoittaen riisin sekaan. Riisi imee kaiken hitaasti, anna seoksen jäähtyä haaleaksi, lusikoi kulhoon ja tarjoa joko tuoreen tai säilykemangon kera.