Innostuin syystä tai toisesta tekemään viikonloppuna hampurilaisia. Hyödynsin ensimmäistä kertaa keittiövaakaa oikein kunnolla ja mietin, että miksi en ollut sellaista aiemmin hankkinut.

 

Sämpylät:

150 g täysjyvävehnäjauhoja (noin 2 1/3 dl)

350 g karkea vehnäjauhoja (noin 3 2/3 dl)

1 pss kuivahiivaa

45 g sokeria (noin 1/2 dl)

8 g suolaa (noin 1/2 rkl)

2 g ruokasoodaa (noin 1/2 tl)

2 g leivinjauhetta (noin 1/2 tl)

3 dl vettä

Sekoita ensin kuivat aineet ja kaada vettä varovasti joukkoon, ettei taikinasta tule liian löysää, alusta hyvin. Kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 20 min. Vaivaa taikina ja muotoile siitä sämpylöitä 9 kpl. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen ja laita ritilä alimpaan kohtaan. Laita ritilälle laakea astia, jossa on vettä. Höyrytä sämpylät kypsiksi noin 10 minuutissa.

 

Pihvit:

2 valkosipulin kynttä murskattuna

1 pss ruohosipulia silputtuna

1 pkt (400 g) broilerin jauhelihaa

2 rkl osterikastiketta

maun mukaan grillimaustetta

1 rkl paprikajauhetta

chilirouhetta

mustapippuria

1 tl suolaa

 

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi, paista pannulla voi-oliiviöljyseoksessa kypsiksi. Pienet pihvit paistuvat jo muutamissa minuuteissa.

 

Tee kastike:

1/2 ruukkua tilliä hienonnettuna

1 valkosipulin kynsi murskattuna

150 g ranskankermaa tai creme fraichea

ripaus suolaa

mustapippuria.

 

Sekoita ainekset ja nosta jääkaappiin maustumaan.

 

Kokoa hampurilaiset, lisää väliin salaattia, tomaattia sekä maustekurkkua. Kaveriksi voit tarjota lohkoperunoita, ohje täällä.