Aasialaisen ruoan mieliteko on jatkunut jostakin syystä jo pidempään, ja keksinkin, että voisin vaihteeksi kokeilla keittoja. Törmäsin tähän reseptiin surffaillessani netissä, mutta jostakin syystä punainen liha etoo taas minua (näitä kausia minulle tulee aina säännöllisesti), niin possun sijaan päätinkin tehdä tämän kalkkunasta.

WP_20160714_003.jpg

Ja voi tauti miten hyvää tästä keitosta tulikaan! Varmaan maukkainta ruokaa, mitä olen koko tämän vuoden puolella tehnyt. Linkki alkuperäiseen reseptiin ylhäällä, mutta itse jouduin vähän muokkailemaan reseptiä, että se kävisi myös SCD-ruokavaliota noudattavalle. Vihersipulia ei ollut saatavilla, joten korvasin sen ruohosipulilla, jota meidän vatsamme kestävät paremmin kuin esim. tavallista sipulia. Eikä meillä tietenkään ole kaapissa natriumglutamaattia, se ei kuulu kummankaan ruokavalioon.

Seesamiöljyn lisäksi tähän ruokaan tuo makua aito kanaliemi, joten ei kannata oikaista kummankaan raaka-aineen kohdalla.

Keiton nimeksi kirjoitin vain ihan tylsästi "kiinalainen lihapullakeitto", koska Chinese lion's head soup kuulostaa jotenkin niin hulvattoman mahtipontiselta. :)

WP_20160714_001.jpg

400 g kalkkunanjauhelihaa

2 kourallista ruohosipulia silputtuna

3 tl seesamiöljyä

1 rkl hienoksi raastettua tuoretta inkivääriä

1 kananmuna

1 rkl mantelijauhetta

1 tl suolaa

5 dl kanalientä

5 dl vettä

1 kiinankaali

1/2 rkl voita tai gheetä

1/2 rkl oliiviöljyä

Raasta kulhoon inkivääri, lisää joukkoon 2 tl seesamiöljyä, kananmuna, mantelijauhe, puolet ruohosipulista ja suola. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon kalkkunanjauheliha ja sekoita käsin tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta teelusikoiden avulla pieniä lihapullia esim. leivinpaperin päälle.

Pese ja suikaloi kiinankaali. Lisää voi tai ghee ja oliiviöljy kuumaan kattilaan ja kuullota kiinankaalta noin kolmen minuutin ajan, kunnes se kutistuu. Lisää kanaliemi ja vesi ja kiehauta, laske sitten levyn lämpötila keskilämmölle. Lisää lihapullat keittoon yksitellen, laita kansi päälle ja kypsytä 10 minuuttia.

Ennen tarjoilua lisää keitoon loput ruohosipulista ja 1 tl seesamiöljyä ja sekoita. Jos ruokailijat eivät noudata scd-ruokavaliota, voi annoksiin lisätä vielä tarjoiluvaiheessa pienen tilkan soijakastiketta.

Keiton voi nauttia sellaisenaan tai riisin tai nuudeleiden kera.