Naudan sisäpaisti haudutettuna on yksi helpoimmista ja herkullisimmista ruoista, mitä voi tehdä. Aina ei arkiruoan tarvitse olla niin hienoa ja minun mielestäni kaikenlaiset muhennos- ja pataruoat ovat juuri sopivaa talvi- tai syysevästä.

Naudan sisäpaistista saa hauduttamalla aivan ihanan mureaa ja pehmeää lihaa. Haudutusaika riippuu tyystin paistin koosta. Yleensä ostan noin kilon kimpaleen, jota hauduttelen neljän tunnin verran. Nyt paisti oli pienempi, suunnilleen 600 g  ja sitä hauduttelin kolmisen tuntia.

WP_20140910_040-normal.jpg

600 g naudan sisäpaistia

2 porkkanaa

1 nyrkinkokoinen pala lanttua

1 iso sipuli

2 sellerinvartta lehtineen

10 kokonaista mustapippuria

3 laakerinlehteä

1 1/2 tl suolaa

mustapippurirouhetta

1 rkl voita paistamiseen

1 rkl persiljaa

Ota paisti huoneenlämpöön noin 30 min. ennen paistamista. Kuivaa se talouspaperilla ja hiero pintaan hiukan suolaa ja mustapippuria. Laita paistinpannu lämpeämään, lisää voi ja kun voi ruskistuu, laita liha pannulle. Ota väriä pintaan joka sivulle ja nosta sitten liha kattilaan. Kaada pannulle reilusti kuumaa vettä (esim vedenkeittimestä), kaavi lastalla pannun pohjaa, jotta saat maut talteen. 

Pese, kuori ja pilko vihannekset, lisää ne kattilaan lihan päälle. Lisää mausteet. Kaada vesi pannulta lihan päälle ja lisää vedenkeittimestä sen verran, että liha peittyy miltei kokonaan. Laita kattilaan kansi, nosta levylle ja hauduta keskilämmöllä noin 3 tuntia. Liha on kypsää, kun sitä saa revittyä säikeiksi haarukalla.

Tästä syö useamman päivän ja maku sen kuin paranee, kun lämmittää koko annoksen samassa kattilassa monta kertaa. Tämä on tyypillinen lihakeittoefekti. SCD-ruokavaliota noudattavat voivat syödä tätä joko sellaisenaan, mutta lisukkeeksi kannattaa kyllä tehdä salaattia tai uunijuureksia tai miksei höyrytettyjäkin kasviksia.

WP_20140910_041-normal.jpg

Minä söin keitetyn perunan kanssa, jonka sekaan kalastin liemestä porkkanaa ja lanttua ja muussasin ne. Hyvin arkipäiväinen ruoka ja kattaus, mutta viskasin lautasen reunalle sentään siivun roquefort-juustoa, jotta olisi edes hiukan juhlantuntua. :) Ja luomumaitoa ruokajuomaksi, ai että maistuikin hyvälle.