Viime reissulla Bratislavassa (ennen MM-kisoja) iskimme kyntemme varsinaiseen herkkuun, medovnikiin. Kakku on alun perin kotoisin Venäjältä, mutta se on levinnyt myös muihin Itä-Euroopan maihin. Eikä ihme! Tuota kakkua maistaneena haluaa maistaa sitä toistekin.

IMG_7820-normal.jpg

Tein aikani reseptihakuja netistä, kunnes päätin kokeilla yhtä niistä. Tulos oli tosi hyvä, mutta ei aivan samanlainen kuin mitä reissussa maistoimme. Aion jatkaa täydellisen medovnik-reseptin etsintää, vaikka tämäkin kakku oli todella hyvää. Tässä tulee kakun periaate hyvin selväksi. Alkuperäisen reseptin lähde katosi, en ymmärrä kuinka niin pääsi käymään. Resepti oli englanninkielinen enkä onnistunut enää löytämään sitä. No, laitan linkin tänne, jos joskus kyseisen sivuston taas löydän (ei muuten löytynyt edes sivuhistorian kautta, ihmeellistä).

Vaikka kakku ei olekaan ulkonäkönsä puolesta kaikkein kaunein, sisältökään ei ole silkkoa. Alemmasta kuvasta näkyy kakun rakennetta.

HPIM3257-normal.jpg

Kakkupohja:

250 g voita tai margariinia

3 munaa

3 rkl hunajaa

3 3/4 dl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

6 1/4 dl vehnäjauhoja

lisäksi tarvitset reilusti leivinpaperia

 

Laita uuni lämpenemään + 175 asteeseen. Sulata voi vesihauteessa, nosta kulho pöydälle. Vispaa sekaan kananmunat. Vatkaa seokseen sokeri, hunaja, leivinjauhe ja jauhot.

Levitä työskentelytasoille 7-8 arkkia leivinpaperia. Jaa taikina leivinpapereille ja levitä ohuiksi kiekoiksi. Huom! Taikina saa olla todella ohuina kerroksina, sillä se nousee uunissa! Ota huomioon taikinakiekkojen halkaisijassa kakkuvuoan halkaisija, mutta tee siitä noin 1-2 senttiä suurempi.

Paista jokaista levyä uunista riippuen noin 7-10 minuutin ajan, kunnes levy on kullanruskea. Jäähdytä.

 

Kreemitäyte:

1 prk kondensoitua maitoa

350 g voita tai margariinia (pehmeänä, ei sulana)

2 rkl hunajaa

Vatkaa voi, kondensoitu maito ja hunaja vaahdoksi.

 

Leikkaa jäähtyneet kakkulevyt haluamasi muotoiseksi, mutta säästä yli jääneet palat, sillä tarvitset niitä myöhemmin. Kun olet leikannut pohjat, voit aloittaa kakun kokoamisen. Laita alimman levyn päälle kreemiä, levitä se huolellisesti. Lisää seuraava levy ja päällystä se. Jatka näin siihen saakka, kunnes olet päällystänyt viimeisenkin levyn. Levitä loput kreemitäytteestä kakun sivulle.

Murskaa ylijääneet palat hienoksi esimerkiksi monitoimikoneella. Levitä murska kakun päälle ja reunoille. Laita kakku jääkaappiin 6-8 tunniksi. Voit käyttää koristeluun lisäksi saksanpähkinää.