Olin joskus vuosi sitten tädilläni kissavahtina. Oli tekemisen puute ja innostuin tutkimaan hänen keittokirjojaan. Sieltä löytyi joitakin kunnon aarteita, mm. tämä Moussakan ohje. Pari iltaa menikin sitten reseptejä kopioidessa. En muista kuollaksenikaan mikä oli kirjan nimi, josta tämän reseptin löysin, mutta yritän muistaa lisätä sen myöhemmin tänne. Ihan alkuperäisen reseptin mukaan en tätä tehnyt, mutta kyllä sen verran sitä mukailin, että lähde pitäisi mainita. Laitan myöhemmin paremman kuvan.

1238611688_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

4 munakoisoa

oliiviöljyä

vehnäjauhoja

1 valkosipulin kynsi

400 g sikanautajauhelihaa

1/2 prk tomaattimurskaa

reilu 2 dl punaviiniä

rosmariinia

hienonnettua persiljaa

1 laakerinlehti

n. 50 g juustoraastetta


Juustokastike:

75 g voita

noin 1 dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

suolaa

mustapippurirouhetta

muskottipähkinää

n. 75 g juustoraastetta

3 munaa


Kuori munakoisot, viipaloi ne noin sentin paksuisiksi siivuiksi ja laita likoamaan suolaveteen noin kymmeneksi minuutiksi. Näin niistä saadaan pois kitkeryys. Laita jotain painoksi viipaleiden päälle, etteivät ne nouse pintaan. Nosta munakoisot suolavedestä ja valuta. Laita lautaselle vehnäjauhoja ja kääntele munakoisot siinä. Tämän jälkeen kasta munakoisot pikaisesti kylmään veteen, jotta jauhot tarttuvat (itse unohdin tehdä tämän).

Murskaa valkosipulin kynsi, laita paistinpannulle oliiviöljyä ja paista murskattua valkosipulia hetki siinä. Lisää jauheliha, sekoita hyvin. Lisää tomaattimurska ja viini, mausta laakerinlehdellä, rosmariinilla ja persiljalla. Anna kastikkeen kypsyä kannen alla noin 45 min kiinteäksi, lisää tarvittaessa viiniä. Tarkista maku, kastikkeen tulee olla voimakkaan makuista. Poista laakerinlehti.

Valmista juustokastike: sulata voi, lisää jauhot, paista hetkinen. Lisää maitoa ja mausta suolalla, pippurilla sekä ripauksella muskottipähkinää. Lisää juustoraaste. Ota kastike hetkeksi sivuun liedeltä ja vatkaa joukkoon yksitellen kananmunat. Laita kastike jäähtymään.

Paista munakoisoviipaleet paistinpannulla oliiviöljyssä vaaleanruskeiksi ja lado puolet niistä uunivuokaan. Kaada päälle jauhelihakastike, laita puolet juustokastikkeesta ja lisää loput munakoisot. Päällimmäiselle kerrokselle kaadetaan loput juustokastikkeesta sekä ripotellaan juustoraastetta. Tein moussakan vastaavalla tavalla, mutta kolmeen eri kerrokseen. Paista uunissa +200 asteessa noin tunnin verran.


Tästä tuli tosi hyvää. Viimeisenä vinkkinä ohjeessa sanottiin, että moussaka tulisi lämmittää +100 asteessa. Ruoka on ilmeisesti parhaimmillaan seuraavana päivänä lämmitettynä. Tämä ei tosiaankaan ole mikään helppo arkiruoka, mutta tulipahan testattua. Hymy